AFP or licensors

Vordert Rusland minder snel dan verwacht in Oekraïne? Ex-commandant: "Aanwijzingen dat tijdschema niet gehaald is"

Had Rusland een snelle regimewisseling op het oog in Oekraïne? Na 3 dagen oorlog hebben de Russen al een klein deel van het land in handen, maar de Oekraïense weerstand blijkt toch hardnekkig te zijn. "Het lijkt erop dat de Russen hun tijdschema niet gehaald hebben", zegt de Nederlandse luitenant-generaal op rust Mart de Kruif aan VRT NWS.

Na een eerste dag van bombardementen, een gedeeltelijke grondinvasie en nog meer bombardementen en beschietingen de voorbije anderhalve dag, lijkt de Russische opmars in Oekraïne minder snel te gaan dan de Russen wellicht gedacht hadden. 

Vooral in en rond de hoofdstad Kiev lijkt het Oekraïense verzet groot te zijn. Zo viel de militaire luchthaven nabij Kiev al een paar keer in andere handen. Maar ook een poging van de Russen om de hoofdstad via een westelijke hoofdweg binnen te vallen, werd door Oekraïne afgeslagen.

Kunnen we nog wel van een blitzkrieg spreken, van een snelle regimewisseling zonder al te veel bloedvergieten? Volgens Mart de Kruif, luitenant-generaal op rust van de Nederlandse koninklijke landmacht, lijkt het er inderdaad op dat de Russen "hun tijdschema niet gehaald hebben". "Mijn inschatting is dat het niet volgens het plan verloopt."

Bekijk het volledige gesprek met Mart de Kruif in onze VRT NWS Live:

Videospeler inladen...

De Kruif verwijst onder meer naar de mislukte poging om vanuit de veroverde militaire luchthaven te voet de hoofdstad in te gaan. "Maar er zijn ook veel berichten uit de rest van Oekraïne dat er hardnekkig weerstand wordt geboden."

De Kruif vermoedt dat de Russen geprobeerd hebben om met speciale strijdkrachten zover mogelijk in de hoofdstad te komen, "om te kijken of ze de regeringswijk zouden kunnen bereiken". "Dat is niet gelukt."

Om Kiev in te nemen zullen de Russen een enorme massa grondtroepen nodig hebben

Mart de Kruif, ex-commandant van de Nederlandse landmacht

Hij verwacht nu een volgende fase waarbij Kiev niet zomaar in een, twee, drie ingenomen zal kunnen worden, "met enorme gevolgen voor alle partijen daar". Rusland heeft de voorbije jaren namelijk zwaar geïnvesteerd om tegenstanders over een grote afstand te kunnen uitschakelen. "Al die voordelen vallen weg als je in een stad moet vechten. De voordelen van de aanvaller, de precisie, valt in de stad weg en je moet kamer voor kamer, riool voor riool, boom voor boom de stad veroveren."

Om Kiev in te nemen, een stad met bijna 3 miljoen inwoners, zullen de Russen een "enorme massa grondtroepen" nodig hebben, denkt De Kruif. "Daarbij zijn er ook nog een heleboel burgers in de stad aanwezig. Dus als we in dat scenario terechtkomen, komen we niet alleen in een langdurig scenario maar ook in een buitengewoon bloederig scenario terecht."

Het blijft natuurlijk ontzettend moeilijk om in te schatten, benadrukt ook De Kruif, maar hij voegt eraan toe dat de wil om weerstand te bieden bij Oekraïne heel erg bepalend is voor het vervolg van de oorlog. "En tot nu toe blijkt die wil om weerstand te bieden heel hoog. En dat stelt de Russen kennelijk in en rond Kiev voor grote problemen. Dus ik hou mijn hart vast voor wat daar staat te gebeuren."

Mochten de Russen er snel in slagen om de Oekraïense president op te sporen, dan kan het heel snel afgelopen zijn, denkt De Kruif, "maar als dat niet lukt, komen we echt in een andere fase waarbij Kiev wijk voor wijk veroverd zal moeten worden."

Dat de Russen nog veel meer troepen kunnen ontplooien, speelt uiteraard in hun voordeel, maar niet al die troepen zijn geschikt om in een stad te vechten, merkt De Kruif op. Uiteindelijk zal het Russische overwicht wel een groot probleem vormen voor Oekraïne, zegt De Kruif. "Maar dan komt een tweede fase: de bezetting van een land zo groot als Frankrijk, met een traditie van verzet. Dat wordt een hell of a job voor de Russen."

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen