REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS

Europa dropt 'financiële atoombom' op Rusland: verschillende Russische banken verliezen toegang tot Swift

Verschillende Russische banken worden afgesloten van het internationale betalingssysteem Swift. De landen van de Europese Unie en haar bondgenoten zijn het daarover eens geworden, zegt de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op zaterdag. Ze willen Rusland treffen in zijn “oorlogskas”, klinkt het. De afkoppeling van Russische banken van de cruciale berichtendienst voor betalingsverkeer geldt als een zeer forse sanctie.

113 reacties

  • Marianne wauman

    7 maanden geleden
    Ik ga niet akkoord met wat eddy Roofthooft zegt, indien Europa er niet was zou je wel andere dingen zien en al lang een derde wereldoorlog hebben. Het is beter dat er met andere middelen gevochten wordt om een land op zijn knieen te krijgen en de wereldvrede te herstellen. Poetin is alle realiteit kwijt en dat is gevaarlijk, zelfs voor de Russen.
  • Eddy Roofthooft

    2 jaar geleden
    Europa bestaat niet.Ieder doet zijn goesting en velen zitten in Europees parlement om de hoop te vergroten en centjes te innen.(o.a.heel veel landgenoten)die het eerst bij ons verknoeid hebben.
  • mark germanus

    2 jaar geleden
    Dat Poetin zich misrekend heeft zal hij onderwijl al begrepen hebben. Doch vergeet niet dat de miserie begonnen is, dankzij de aanmoedigingen van US/Nato. En Ukraine absoluut lid wil worden van de die Nato. Dit is het resultaat van de Westerse hebzucht. Nu Rusland compleet economisch en financieel afsluiten van de wereld is vragen om WO III. Indien zij geen uitweg vinden ,zouden ze wel eens iets catastrofaals kunnen beslissen.
  • Jacques-Philippe Leclerc

    2 jaar geleden
    Rusland is geen supermacht, nooit geweest, althans niet als het gaat om de wereldeconomie. Hun bruto binnenlands product volgens de IMF, is 12e economie ter wereld, ongeveer 25% kleiner dan Italië en meer dan 20% kleiner dan Canada, twee landen met een fractie van de bevolking. Rusland is ongelooflijk onbelangrijk in de wereldeconomie, behalve olie en gas. Het is eigenlijk een groot tankstation. Wat de EU nodig heeft, en elke prijs graag voor deze energie betalen. De prijs zal sterk omhoog gaan
  • Frank Bolle

    2 jaar geleden
    Inderdaad , ga niet meer tanken bij Lukoil