Drie van de vier leden van The Rasmus op een awardshow in 2004. De man rechts op de foto behoort niet tot de groep.

Finland stuurt oude bekende naar het Songfestival: The Rasmus, die internationale hit scoorde met "In the shadows"

Finland heeft zijn kandidaat voor het Songfestival gekozen via hun nationale preselectie, en dat is een oude bekende. De groep The Rasmus, die in 2003 een internationale hit scoorde met "In the shadows", trekt naar Turijn met het nummer "Jezebel". The Rasmus wacht de zware taak om Finland naar de bovenste helft van het scorebord te loodsen.

Finland neemt dit jaar voor de 55e keer deel aan het Songfestival. Het land stuurt wel vaker stevige gitaarmuziek naar het Songfestival. Met succes in 2006, want toen won Lordi - de groep met de maskers en griezeloutfits - met "Hard rock hallelujah". Ook vorig jaar heeft Finland goed gescoord met een rockact: Blind Channel is toen zesde geworden met "Dark side". 

Nu heeft The Rasmus het in de nationale Finse preselectie gehaald van zes andere finalisten. Ze waren zowel de uitgesproken favoriet bij de jury als bij het televisiepubliek. The Rasmus werd in het verleden al eens gevraagd om Finland te vertegenwoordigen, maar weigerde toen.

Veel druk dus nu op hun schouders, en hun nummer "Jezebel". Een melodisch rocknummer met stevige metalinvloeden en een nostalgische ondertoon, helemaal in de stijl van hun iconische hit "In the shadows". Wat ook niet veranderd is: het gitzwarte kapsel mét veren van frontman Lauri "Lintu" Ylönen.

Beluister hier "Jezebel", de Finse inzending voor het Songfestival:

The Rasmus bestaat al sinds midden jaren 90. Ze zijn begonnen als een groepje tienervrienden, die samen muziek maakten op de middelbare school. Gitarist Pauli Rantasalmi heeft begin 2022 de groep verlaten. In The Rasmus zit sindsdien een vrouw: zangeres en gitariste Emilia "Emppu" Suhonen. 

Na internationaal succes in Scandinavië begin jaren 2000 breken ze met hun vijfde plaat "Dead letters" in verschillende Europese landen - waaronder ook België - door. De eerste single daaruit "In the shadows" wordt een grote hit in heel Scandinavië en West-Europa. Daarin valt vooral het doordringende en hese stemgeluid van frontman Lauri Ylönen op.  

De groep boekt ook succes in het Verenigd Koninkrijk en probeert het ook in de VS, maar kan nooit meer helemaal het succes van die ene hit evenaren. Maar voor een groot deel van het Europese publiek zal The Rasmus bekend in de oren klinken. En herkenbaarheid en podiumervaring kunnen allebei een voordeel zijn in een grote liedjeswedstrijd als het Songfestival. 

Finland treedt op het Songfestival aan in de tweede halve finale, op donderdag 12 mei, net als onze Jérémie Makiese. De Belgische kandidaat is dit jaar door de RTBF gekozen. Het nummer waarmee hij ons land zal vertegenwoordigen, is nog niet bekend.

"In the shadows", de hit waarmee The Rasmus in 2003 meteen internationaal doorbrak:

Meest gelezen