©  REUTERS

Elon Musk schakelt zijn satellietnetwerk in voor Oekraïense internetverbinding

Elon Musk, de eigenaar van ruimtevaartbedrijf SpaceX, heeft zondagnacht het satellietnetwerk Starlink ingeschakeld voor breedbandinternet voor Oekraïne. Eerder had de Oekraïense vicepremier Mychajlo Fjodorov Musk op Twitter om hulp gevraagd. Ook stuurt Musk naar eigen zeggen meer ontvangers naar Oekraïne.

Bron: BELGA

Volgens Oekraïne zijn de internetdiensten op verschillende plaatsen in het land verstoord door de Russische inval. Vooral in het oosten en het westen, waar hevig gevochten wordt, zijn er volgens waarnemers problemen met de verbinding.

“Terwijl u Mars probeert te koloniseren, probeert Rusland Oekraïne te bezetten”, schreef vicepremier Fjodorov op Twitter aan Musk. “We vragen u Oekraïne te voorzien van Starlink-stations.” Bovendien riep Fjodorov Musk op om “verstandige” Russen op te roepen om te protesteren. Musk reageerde daarop dat Starlink “nu actief is in Oekraïne” en dat “meer ontvangers onderweg zijn”.

Voor Starlink zijn geen grondkabels nodig omdat de dienst gebruikmaakt van satellieten. Wel is een ontvanger vereist. SpaceX heeft inmiddels 1.900 satellieten in een baan rond de aarde gebracht voor de dienst. Daarmee wil het bedrijf van Musk breedbandinternet kunnen aanbieden in afgelegen gebieden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer