© Twitter

OVERZICHT. Wat gebeurde er zaterdagnacht in Oekraïne?

Ook ’s nachts gaat de oorlog in Oekraïne voort. Voor de vierde nacht op rij proberen Oekraïense soldaten hun land en burgers te beschermen tegen de Russische inval. President Zelenski roept zijn landgenoten op om mee te blijven strijden.

dvt
Bron: CNN

- Zaterdagavond vonden in Kiev zware gevechten plaats. Daarbij verloor een zesjarig jongetje het leven en raakten meerdere burgers zwaargewond. Door een raketaanval op de oostelijke stad Karkiv stortte een flatgebouw van negen verdiepingen in. Daarbij kwam een vrouw om het leven. Intussen is er in heel Oekraïne al sprake van 64 burgerdoden.

- Het Russische leger legde ook meerdere militaire doelwitten in de as. In Vasylkiv, zo’n 30 kilometer van Kiev, werd een militaire luchthaven zwaar geraakt. Daarbij gingen twee grote brandstofreservoirs in vlammen op.

- Intussen raakten de Verenigde Staten en de Europese Commissie het eens over de uitsluiting van Rusland uit het SWIFT-betalingssysteem. Wanneer dit concreet in voegen treedt is nog niet duidelijk.

- In navolging van het Verenigd Koninkrijk bant Duitsland alle Russische vliegtuigen in zijn luchtruim. Estland, Letland, Litouwen en Roemenië nemen gelijkaardige maatregelen.

- In de hele wereld komen mensen op straat uit protest tegen de Russische invasie. Ook in het Russische Sint-Petersburg protesteerden duizenden mensen tegen de oorlogszucht van hun president. Sinds donderdag werden al meer dan 2.700 mensen in Rusland opgepakt bij protesten tegen de oorlog.

- Oekraïne ontvangt voortdurend militaire steun uit het buitenland, van antitankwapens uit Duitsland tot luchtafweer uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse militaire steun loopt op tot 350 miljoen dollar (296 miljoen euro).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER