Duizenden vrouwen en kinderen proberen te voet naar Polen te vluchten

Onze oorlogsjournalisten Greg Van Roosbroeck en Jeroen Hanselaer zetten hun weg richting Polen verder. Onderweg komen ze duizenden vluchtelingen tegen die koste wat kost Oekraïne proberen te verlaten.

Duizenden wanhopige Oekraïense vluchtelingen proberen de grens met Polen te voet over te steken ter hoogte van het dorpje Staryava. In de meeste gevallen gaat het om vrouwen met kinderen. Soms hebben ze een trolley mee, soms helemaal niets. ’s Nachts dalen de temperaturen tot 5 graden onder nul.

Oekraïense hulpdiensten verdelen dekens, voeding en soep. Maar de meeste vluchtelingen wachten hier al twee dagen in de ijskoude buitenlucht en krijgen de kilte niet meer uit het lijf. Ze tikken op de ramen van de auto’s die aanschuiven en vragen de bestuurders wanhopig of ze de grens mee in de auto mogen oversteken. Ook dat gaat gruwelijk traag door de enorme toevloed aan wagens. Maar het is nog altijd sneller en vooral warmer.

Dit is het leed dat zich ver weg van het front afspeelt, en waardoor vooral kinderen worden getroffen. Ouders proberen ze mee te dragen, of zetten ze in een buggy, toegedekt met tientallen dekens. 

grvr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER