Oplossing in zicht voor 205 van de 301 zwarte verkeerspunten

Eén van de zwarte punten in Antwerpen, dat nog voor de zomer wordt aangepakt.  ©  Joris Herregods

Er is een oplossing in zicht voor 205 van de 301 gevaarlijke verkeerspunten in Vlaanderen. Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) in De Zondag. De aanpak van 51 van die zwarte punten is nog in voorbereiding, maar 154 andere knelpunten zijn al aangepast of worden heel binnenkort aangepakt.

cka

Een investering van 100 miljoen moet de gevaarlijke punten versneld veiliger maken. Dat is een van dé speerpunten van het verkeersveiligheidsplan dat ze vorige zomer lanceerde, aldus Lydia Peeters in De Zondag. Nochtans kwamen er in 2021 101 zwarte punten bij. Dat komt omdat de lijst van gevaarlijke verkeerspunten van de Vlaamse overheid sinds 2018 een dynamische lijst is, luidt het. Die wordt elk jaar vernieuwd op basis van de ongevallen op een bepaalde locatie. In 2021 steeg het aantal verkeersslachtoffers en ongevallen met zwakker weggebruikers in Vlaanderen, en dus ook het aantal zwarte punten.

Vorig jaar werden er ook 137 kruispunten maximaal conflictvrij gemaakt. “Zo worden situaties vermeden waarbij weggebruikers elkaar kruisen”, aldus Peeters. “Dat zorgt voor veiliger én vlotter verkeer. Ook hier geven we prioriteit aan plekken waar veel ongevallen gebeuren en waar schoolgaande kinderen passeren. Van de 137 kruispunten stonden er trouwens 22 op de lijst van gevaarlijke punten.”

Een kruispunt conflictvrij maken, betekent vooral inzetten op slimme verkeerslichten. Van de 1.709 verkeerslichten die het Agentschap Wegen en Verkeer in beheer heeft, zijn er intussen 626 maximaal conflictvrij, ongeveer een op de drie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen