© HBVL

Genkse voetballer doet opvallende transfer: “Geen enkele Belg heeft me dit voorgedaan”

Van een voetballer die naar China verhuist, kijkt tegenwoordig niemand meer op. Voor een transfer naar Kazachstan ligt dat wel anders. Genkenaar Alessio Allegria (21) waagde de stap en tekende een contract bij Shakhter Karaganda. “De mensen hier hebben een totaal andere levensstijl.”

Sven CLAES

Eind vorig jaar belandde Alessio Allegria (21) op een zijspoor bij Seraing. Na een conflict met de nieuwe trainer kwam hij niet langer in de Luikse plannen voor. Zaakwaarnemer Josy Comhair kwam via een Italiaanse manager in contact met het Kazachse Shakhter Karaganda. Allegria moest niet lang twijfelen en ging in op de exotische aanbieding. “Na een succesvolle oefenstage in Antalya kreeg ik een contract van één seizoen aangeboden. Het papierwerk met Seraing nam nog enige tijd in beslag, maar uiteindelijk kwam alles rond”, aldus de Genkse aanvaller.

In Kazachstan spuit de olie uit de grond. Hoe belangrijk was het financiële aspect in je keuze?

“Financieel zet ik een enorme stap vooruit, maar het sportieve avontuur is ook een grote uitdaging. Shakhter Karaganda is eerste klasse in Kazachstan, niet langer te vergelijken met het derde niveau in België. Ik heb het geluk dat ik deze kans krijg. Er is nog geen enkele Belg die me dit heeft voorgedaan.”

En het leven in Kazachstan? Karaganda staat nu niet meteen op de cover van Europese reisbrochures.

“Ik heb de stad verkend met mijn nieuwe ploeggenoten. De Kazachen hebben een totaal andere levensstijl. Gebouwen lijken aan de buitenkant oud, maar ogen vanbinnen heel modern. De meeste toeristen zitten in Astana, in Karaganda heb ik er nog geen gezien (lacht). Ik ben nog op zoek naar eigen appartement.”

Geen heimwee?

“Er is een tijdverschil van vijf uur. Het is moeilijk om ’s avonds nog met mijn familie en vriendin te communiceren via FaceTime. Weldra hebben we een korte rustperiode en zie ik hen weer. Ik trek me daar aan op. Het is de bedoeling dat mijn vriendin ook naar Kazachstan verhuist.”

Hoe bevalt de Kazachse keuken je?

“In het spelershotel koken er twee oude vrouwtjes. Het eten is lekker, maar het is niet te vergelijken met de West-Europese keuken. Op restaurant gaan, is trouwens zéér goedkoop. Ik bestelde een driegangenmenu met frisdranken en was amper 15 euro kwijt. Ik mag niet klagen. Er zijn zelfs twee Italiaanse restaurants om de hoek (lacht).”

Ik heb vernomen dat je een ‘zoetebek’ bent. Vind je in Kazachstan je gading?

“Ik heb het er onlangs met mijn vriendin nog over gehad. Ik ben dol op Nutella. Gisteren na het avondeten stopte ik bij een supermarkt. Plots zag ik een rek met verschillende merken van chocopasta. De volgende keer koop ik vijf potten (lacht).”