MARNIK AERTS

Elektrische fiets vliegt in brand zonder duidelijke oorzaak: "Hij zat niet in de oplader"

Een elektrische fiets die niet aan de lader hing, is zaterdagavond in brand gevlogen in een garage van een woning aan De Linden in Zandhoven. De garage en de zolderverdieping erboven raakten zwaar beschadigd. De brand zou ontstaan zijn aan de batterij van de fiets. Waarom de batterij vuur heeft gevat, is nog onduidelijk. Vlaams Fietsconsulent Ivo Smits geeft op Radio 2 Antwerpen wel enkele tips om een gelijkaardig voorval te voorkomen.

Het was de bewoonster die in de tuin opmerkte dat er rook langs het dak naar buiten kwam. De vrouw verwittigde de hulpdiensten en sloot de deuren van de garage. Daardoor bleef de brandschade beperkt tot de garage zelf en de zolderverdieping erboven. Ook het dak van de buren raakte licht beschadigd.

Hoewel de elektrische fiets niet aan de lader was aangesloten, zou de brand toch ontstaan zijn aan de batterij van de fiets. Die batterij is helemaal weggebrand. De auto die in de garage stond, is ook beschadigd en werd door de brandweer naar buiten geduwd. Bij de brand raakte niemand gewond. 

"Een batterij is heel kwetsbaar"

Maar hoe kan het dat een batterij vuur vat zonder aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet? Ivo Smits, vroeger brandweercommandant van Zandhoven en nu Vlaams Fietsconsulent voor elektrische fietsen, denkt aan een aantal mogelijke oorzaken. Dat vertelt hij in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

"Ik kan me niet uitspreken over de oorzaak, maar ik kan wel een paar dingen bedenken. Als een fiets in de winter bijvoorbeeld niet veel gebruikt wordt en niet wordt opgeladen, dan zakt de batterij onder een bepaald niveau. Dat kan problemen geven. Ik raad dus aan om je fiets toch regelmatig kort op te laden, ook als je die niet gebruikt", vertelt Smits. 

Laad je fietsbatterij regelmatig op, ook als je de fiets niet gebruikt

Ivo Smits, Vlaams Fietsconsulent voor elektrische fietsen

"Het kan ook zijn dat de fiets is gevallen, waardoor de batterij een schok heeft gekregen", gaat hij verder. "Een batterij is een heel kwetsbaar element met veel kleine cellen. Die cellen kunnen daardoor beschadigd zijn. Als je fiets valt, ga dan naar een erkende fietsenhersteller. Die mensen beschikken over de juiste apparatuur en kunnen een fout in de batterij zo ontdekken."

Mocht het zover komen dat je een nieuwe fietsbatterij nodig hebt, dan is het aangeraden om steeds een batterij van je fietsmerk te kopen. "Dan loop je alvast minder risico's", besluit Smits.

MARNIK AERTS

Meest gelezen