Ambassadeur Oekraïne over oorlog met Rusland: "We sterven niet alleen voor ons land, maar ook voor jullie waarden"

De vertegenwoordiger van Oekraïne in België, Jehor Pyvovarov, roept België en alle Oekraïense bondgenoten op om zo snel en zo veel mogelijk Oekraïne te helpen. "Het is belangrijk om onmiddellijk hulp te bieden om deze oorlog te stoppen", zegt Pyvovarov in "De zevende dag". Hij is duidelijk geëmotioneerd wanneer hij in gesprek gaat over de oorlog die momenteel gaande is in zijn thuisland. 

"We zullen tot de laatste druppel bloed vechten", zegt Jehor Pyvovarov, de Oekraïense vertegenwoordiger in België, in "De zevende dag". Hij is er het hart van in wanneer hij spreekt over de oorlog die momenteel gaande is in zijn thuisland. "Ik ben zo kapot van alles wat er gebeurt. Tegelijkertijd ben ik nog nooit zo trots geweest om mijn land te vertegenwoordigen. Ik ben zo trots op ons moedige volk, ons leger en onze waardigheid", vertelt hij. 

Ik ben zo trots op ons moedige volk, ons leger en onze waardigheid

Jehor Pyvovarov, Oekraïense vertegenwoordiger in België

Hij benadrukt ook dat de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk is voor de oorlog in Oekraïne. "Het krankzinnige Russische regime doodt burgers." Hij roept België en alle andere bondgenoten op om de Oekraïners te helpen. Hij merkt ook op dat de tactiek van de Russen zou zijn veranderd. "In de eerste fase hebben ze tactische aanvallen uitgevoerd. Vandaag bombarderen ze weeshuizen en scholen. Baby's worden geboren in de metro van Kiev. Kan je je dit voorstellen?", zegt hij geagiteerd.

Pyvovarov roept op om zo snel mogelijk hulp te bieden: "Ieder uur dat er wordt gewacht, sterven er Oekraïners."

Videospeler inladen...

Doet Europa genoeg?

Of de Oekraïners deze oorlog nog lang kunnen volhouden, laat Pyvovarov in het midden. Hij roept alle bondgenoten op om, naast de huidige sancties, meer wapens te sturen naar Oekraïne. "We moeten ons luchtruim en onze soldaten beschermen met nieuw materiaal dat onze bondgenoten kunnen leveren." België heeft al aangegeven 2.000 machinegeweren en 3.800 ton brandstof te zullen leveren. Vandaag heeft premier De Croo bekendgemaakt dat ons land nog eens 3.000 extra machinegeweren en 200 antitankwapens zal leveren. Daarnaast zullen enkele Russische banken geen gebruik meer kunnen maken van het Swift-betalingssysteem. Die sanctie maakt het internationale betalingsverkeer met Rusland de facto onmogelijk. Zo wil de Europese Unie de financiële middelen van Rusland raken. "Dit helpt, maar dit is een sanctie op middenlange termijn", zegt Pyvovarov. "Het is nu belangrijk om onmiddellijk hulp te bieden om deze oorlog te stoppen."

We zullen vechten tot de laatste druppel bloed. We zullen nooit opgeven

Jehor Pyvovarov, Oekraïense vertegenwoordiger in België

Pyvovarov benadrukt nog eens hoe moedig het Oekraïense volk is. "We zullen vechten tot de laatste druppel bloed. We zullen nooit opgeven. Er zal geen compromis komen", zegt hij strijdvaardig. Hij haalt ook aan geraakt te zijn door de steun vanuit België. "Aan onze ambassade liggen bloemen en branden kaarsen. Kinderen tonen hun foto's waarop gele en blauwe strepen getekend zijn (naar de Oekraïense vlag, nvdr.)." 

Volgens Pyvovarov is het niet logisch dat de NAVO zich afzijdig houdt van het conflict. "Het is tijd om te laten zien dat de wereld de democratische waarden steunt. Dit is een misdaad tegen de mensheid. Wat moet de NAVO anders wel beschermen?" Hij roept de NAVO dan ook op wapens te leveren en het luchtruim te beschermen. "De rest zullen we wel zelf doen", zegt hij.

Pyvovarov is ook scherp voor de afwezigheid van de NAVO in Oekraïne: "Dit is een misdaad tegen de mensheid. Wat moeten ze anders wel beschermen?"

Videospeler inladen...

Vredesgesprekken

Een aantal Europese landen hebben ook al geopperd om zo snel mogelijk via de diplomatische weg dit conflict op te lossen. "Des te meer Oekraïners sterven, des te minder ruimte er is voor diplomatische onderhandelingen", zegt Pyvovarov. Hij stelt ook dat de enige deal die er kan komen met Rusland is de vraag om Oekraïne te verlaten. Pyvovarov doet ook nog een laatste oproep: "Bid voor Oekraïne, want we vechten niet alleen voor Oekraïne, we sterven ook voor jullie waarden."

Bekijk hier het volledige gesprek met Jehor Pyvovarov in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen