Videospeler inladen...

Vriend en collega Joël De Ceulaer brengt hulde aan dichter Stijn De Paepe: "Hij maakte iets moois van het trieste"

"Hij was een lieve man met een buitengewoon groot talent", zo herdenkt De Morgen-journalist Joël De Ceulaer dichter, vriend en collega Stijn De Paepe. Hij overleed eerder deze week aan darmkanker. "Hij beheerste de dichtkunst. Hij kon boosheid omzetten in ontroering", vertelt hij in "De zevende dag". 

Dichter Stijn De Paepe (42) is afgelopen week overleden. Als huisdichter van De Morgen schreef hij dagelijks een gedicht over de actualiteit. Zijn dood veroorzaakte een schokgolf op sociale media.

Eind vorig jaar maakte De Paepe via een gedicht bekend dat hij ongeneeslijk ziek was. "Ga weg, gezwinde grijsaard. Met je kanker", schreef hij, maar het bijschrift was duidelijk: "Het gaat niet meer weg".

Zijn vriend en collega Joël De Ceulaer noemde hem een "moderne rederijker" en schreef op 4 februari nog een ode aan hem. "Stijn is pas met het nieuws over zijn ziekte naar buiten gekomen toen hij wist dat het niet meer wegging", zegt De Ceulaer in "De zevende dag". "Toen ik hem vroeg hoe het ging, klaagde hij nooit. Hij bleef heel zakelijk. Hij droeg zijn lot op een waardige manier."

Joël De Ceulaer leest "Afscheid", een gedicht van Stijn De Paepe.

Videospeler inladen...

"Stijn was in de eerste plaats een heel lieve, fijne man met een warm gezin", vertelt De Ceulaer. Hij merkte in 2016 Stijns talent op op Twitter, waarna De Morgen hem binnenhaalde als huisdichter. "Hij had een enorm gevoel voor humor. Maar hij was ook een man met een buitengewoon groot talent. Hij was een zeer goede, grote dichter. De Morgen heeft veel meer te danken aan hem dan andersom."

"We hebben een chatgroepje met vrienden en kameraden waarin we herinneringen ophalen. Ook soms wat gekscherend, zoals hij dat zou hebben gewild."

In mei 2018 stierf de Koerdische Mawda door een politiekogel tijdens een achtervolging op de E42. Hieronder leest Joël De Ceulaer Stijns gedicht over het kleine meisje.

Videospeler inladen...

"Dit lijkt eenvoudig, maar dat is hoogst bedrieglijk", zegt De Ceulaer over het gedicht over Mawda. "Het is deels talent, maar ook hard werk. Hij beheerste de dichtkunst, de versvoeten, de metrums, de rijmschema’s en alle soorten gedichten. Hij was een vakman. Dichten is een kunst, maar ook een kunde. En je moet daar de woordenschat voor hebben."

"Stijn was eigenlijk een alchemist. Die probeerden vroeger van lood goud te maken. Ze zijn daar nooit in geslaagd, maar Stijn kon dat eigenlijk wel. Als rederijker, als dichter kon hij vaak van het ruwe, rauwe, triestige, treurige, dramatische, catastrofale nieuws iets moois maken. Soms ontroerend, soms scherp. Hij kon boosheid omzetten in ontroering." 

Meest gelezen