Videospeler inladen...

Zuhal Demir wijst boosheid boeren af en kijkt naar Boerenbond: "Moeten zich een spiegel voorhouden"

Minister Zuhal Demir begrijpt de boosheid van boeren na "haar" stikstofakkoord, maar haalt scherp uit naar de Boerenbond. In "De zevende dag" reageerde ze op de wanhoop van de vele getroffen landbouwers: "Moeten de boeren boos zijn op mij? Of op een organisatie die nooit verantwoordelijkheid heeft genomen?"

Hoe uitgelaten de Vlaamse regering haar krokusakkoord voorstelde op dinsdag, zo wanhopig reageerden getroffen landbouwers. De stikstofuitstoot in de Vlaamse landbouw moet drastisch omlaag en piekvervuilers moeten de deuren sluiten. "Ik heb dat probleem niet uitgevonden", zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Het bestaat al sinds 1997. Waardevolle natuur gaat erdoor kapot en het is niet goed voor de gezondheid."

"Ik heb een vergunning aangevraagd met een duur milieueffectenrapport waarin die habitatgebieden perfect omschreven staan en toch heeft men mij die vergunning verleend. Ik begrijp dat niet", vertelt pluimveehouder Gunter Klaasen in "De zevende dag". "Wat stelt een vergunning in Vlaanderen dan nog voor? Wij zorgen voor jullie eten en straks staan we op straat als daklozen." 

De boerenbond is een miljardenbedrijf dat gebaat is bij intensieve veeteelt

Minister Zuhal Demir

Boerenbond "moet zich een spiegel voorhouden"

"Ik begrijp die boosheid heel goed", reageert Demir. Ze stelt zich wel de vraag op wie de landbouwers hun pijlen moeten richten en wijst zelf in de richting van de Boerenbond, de grootste sectororganisatie in de Vlaamse landbouw: "Moeten ze boos zijn op mij of op een organisatie die in het verleden nooit haar verantwoordelijkheid heeft genomen?"

Jonge boeren zijn heel veerkrachtig, maar hun motivatie is nu helemaal in elkaar gezakt

Lotte Arkens, Groene Kring Limburg

"De boerenbond is een miljardenbedrijf dat gebaat is bij intensieve veeteelt", stelt de minister scherp. "Men moet zich een spiegel voorhouden: is het model dat we gepromoot hebben wel leefbaar? Moeten we niet meer diversifiëren en de symbiose tussen natuur en landbouw opsmukken?" Volgens de minister is het akkoord de enige manier om een vergunningsstop te vermijden en de landbouw in Vlaanderen te verzekeren.

Herbekijk hier hoe Zuhal Demir reageert op de teleurstelling van de landbouwsector in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Veel landbouwers reageren gelaten op het hele akkoord en ze zien hun toekomst in de landbouw wegsmelten als sneeuw voor de zon. Lotte Arkens (Groene Kring Limburg) die jonge boeren uit Limburg vertegenwoordigt, ziet veel verslagenheid: "Jonge boeren zijn heel veerkrachtig en willen de problemen met klimaat, water en ook stikstof aanpakken, maar die motivatie is nu in elkaar gezakt."

Zijn boeren de pineut?

Voor veel boeren voelt het aan alsof de landbouw het heeft moeten afleggen tegen andere sectoren die stikstof uitstoten zoals industrie en transport, maar Jos Ramaekers van Natuurpunt ziet dat anders: "Industrie en transport zitten al 20 jaar in een dalende trend omdat stikstof gekoppeld is aan CO2-uitstoot waarvoor veel inspanningen worden gedaan, maar in de landbouw is die koppeling niet het geval."

Kan geld het leed verzachten? Ik denk het niet

Lotte Arkens, Groene Kring Limburg

De reacties van de Boerenbond en hun jongerenvereniging De Groene Kring zijn erg somber, maar volgens Ramaekers geldt dat niet voor alle landbouwers: "De houding van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is anders, zij zeggen dat er nu tenminste een kader is waarbinnen ze kunnen werken."

Hoe dan ook betekent het voor heel wat landbouwers en hun familie een drastische verandering waar tegenover wel wat geld staat ter compensatie. Minister Demir hamerde dan ook op het belang van een "eerlijke compensatie",  Lotte Arkens: "Kan geld het leed verzachten? Ik denk het niet. En dan nog stellen wij ons grote vragen bij de bedragen."

Meest gelezen