Antwerpenaren kunnen Oekraïense vluchtelingen opvangen via nieuwe website

Antwerpen -

Antwerpenaar met roots in Oekraïne Julian Matytchak (25) heeft een website opgericht waar hij spullen inzamelt om de burgers van Oekraïne te helpen. Antwerpenaren kunnen er zich ook aanmelden om eventuele vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

Rebecca Van Remoortere

Julian Matytchak is lid van de Oekraïense scouts in België. In Antwerpen heeft die scouts een veertigtal leden. “Normaal komen we om de twee weken samen voor leuke activiteiten, maar dit weekend stond ons hoofd er niet naar en hebben we alle activiteiten afgezegd.” In plaats daarvan zijn de leden hard aan het werk om zo veel mogelijk hulp te bieden aan de burgers van Oekraïne.

Ondertussen werken de leden van de scouts ook met andere organisaties en verenigingen samen om hulp op poten te zetten. Ze staan ook in verbinding met het consulaat in Oekraïne. “We kunnen van hieruit verschillende dingen doen. Zo verzamelen we eerst en vooral spullen om naar daar te sturen. Dat gaat over slaapzakken, tenten, truien en kinderkleding. En we nemen ook contact op met apothekersgroepen en grote farmabedrijven om medicatie in bulk aan een lagere prijs aan te kunnen kopen”, zegt Julian.

Om die spullen over de grens te krijgen, overleggen de initiatiefnemers met het consulaat in Oekraïne. “Er staan lange rijen voor de Oekraïense grens met vrachtwagens die spullen willen leveren om te helpen. Wij zetten nu alles op papier wat we hebben verzameld en het consulaat helpt ons die spullen op de juiste plaats te krijgen.”

Vluchtelingen opvangen

Via de website die in het leven is geroepen kunnen Antwerpenaren zich ook aanmelden om vluchtelingen uit oorlogsgebied op te vangen. “We bereiden ons misschien voor op een situatie die niet komt, maar je weet nooit of er veel vluchtelingen toch in België geraken. Zaterdag staken honderdduizend mensen de grens over naar Polen. Die kunnen daar niet allemaal blijven. Wie een connectie heeft in België, zal misschien naar hier vluchten. Voor die mensen willen we klaarstaan.”

Julian is geboren in België. Zijn vader is Oekraïner. “Ik heb nog veel familie en vrienden in Oekraïne. Ze zijn voorlopig relatief veilig want ze wonen in het westen, een gebied dat het minst getroffen is, maar ik had ook contact met een vriendin daar die al twee nachten slaapt in een schuilkelder. Verschrikkelijk.”

Hulp bieden kan via één van de links op volgende website: https://linktr.ee/help.ua.from.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oorlog Rusland-Oekraïne