Oekraïense vluchtelingen lopen naar de grens met Moldavië.
Volledig scherm
Oekraïense vluchtelingen lopen naar de grens met Moldavië. © AP

OVERZICHT. Dit is alles wat je moet weten over wat er vannacht in Oekraïne gebeurde

Oekraïne en Rusland houden vanochtend vredesonderhandelingen op de grens met Wit-Rusland. Dat land schrapte zondag zijn niet-nucleaire status en zou vanaf vandaag aan Russische zijde mee oorlog gaan voeren in Oekraïne. Volgens het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er al zeker 352 burgers gedood tijdens de Russische invasie, onder wie 14 kinderen. Ook zijn 1.684 mensen, onder wie 116 kinderen, gewond geraakt. De Algemene Vergadering van de VN komt later vandaag bijeen voor een zeldzame spoedzitting over de Russische aanval op Oekraïne. 

  1. TERUGLEZEN MIDDEN-OOSTEN. Israël geeft gijzelaarsdeal laatste kans: “Anders invasie Rafah”

    TERUGLEZEN MID­DEN-OOS­TEN. Israël geeft gijzelaars­deal laatste kans: “Anders invasie Rafah”

    Lees hier al het nieuws terug van vrijdag 26 april over de crisis in het Midden-Oosten. De VS en 17 andere landen roepen op tot de vrijlating van gijzelaars door Hamas en zeggen dat er een deal op tafel ligt die in ruil daarvoor een staakt-het-vuren biedt. Ondertussen ontvluchten Palestijnen de stad Rafah massaal door een dreigend Israëlisch offensief. Minstens 150.000 burgers zouden de afgelopen weken zijn vertrokken, aldus Israëlische media. In dezelfde stad zijn donderdag een werknemer van het Belgische agentschap Enabel en diens zoontje omgekomen bij een Israëlisch bombardement.
  2. HERLEES. Moskou bedreigt landen die wapens leveren aan Oekraïne - Satellietbeelden tonen hoe Russisch konvooi oprukt
    LIVE

    HERLEES. Moskou bedreigt landen die wapens leveren aan Oekraïne - Satelliet­beel­den tonen hoe Russisch konvooi oprukt

    Er komt “snel” een nieuwe ronde aan onderhandelingen tussen Moskou en Kiev, zo zegt een Oekraïense onderhandelaar na de eerste vredesgesprekken van vandaag in het zuidoosten van Wit-Rusland. Dit laatste land heeft met een grondwetswijziging de plaatsing van Russische kernwapens mogelijk gemaakt. Zondag riep de Russische president Poetin zijn militaire leiding op om nucleaire ‘afschrikkingsmiddelen’ op scherp te zetten. Intussen zijn er nieuwe explosies in Kiev en Charkov. Herlees de ontwikkelingen van maandag 1 maart in dit liveblog.