Verwoest schoolgebouw in Charkov.
AFP or licensors

Nieuwe explosies in buitenwijken van Kiev na einde "vredesgesprekken": situatie op terrein op dag 5 

Kort nadat de vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland zijn beëindigd, zijn er opnieuw explosies, wellicht van raketaanvallen, in buitenwijken van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Eerder vandaag was het er relatief rustig geweest. In het oosten en zuiden van het land waren er wel aanvallen. In de oostelijke stad Charkov zijn zeker elf doden, gevallen bij een raketaanval. Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn volgens de Verenigde Naties al zeker meer dan 100 burgers omgekomen.

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortgaat, waren er vandaag ook aftastende vredesbesprekingen aan de gang tussen Rusland en Oekraïne. De delegaties hadden hun gesprekken nog niet lang beëindigd of er kwamen via de sociale media opnieuw beelden binnen van explosies in de buitenwijken van de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ook het luchtalarm is er opnieuw afgegaan.

Bekijk hier de (gecheckte) beelden van explosies, wellicht van raketaanvallen, op Twitter. Wat er precies aan de hand is, is op dit moment nog niet duidelijk:

Hoofdstad Kiev en omgeving

De voorbije nacht was het relatief rustig in Kiev, al wordt gevreesd dat het stilte voor de storm is. Satellietbeelden van gisteren toonden immers lange konvooien van Russische pantserwagens en vrachtwagens op zo'n 20 kilometer van Kiev. Vanuit Amerikaanse hoek klinkt dat Kiev de komende dagen naar verwachting zou worden omsingeld door Russische troepen.

Vanochtend werd het uitgaansverbod opgeheven dat bijna 40 uur van kracht was. Inwoners van de Oekraïense hoofdstad moesten van zaterdagavond 17.00 uur tot vanochtend 8.00 uur binnen blijven. Volgens de burgemeester was dat nodig in de strijd tegen "saboteurs en verkenners van de vijand".

De inwoners hebben nu dus de kans om boodschappen te doen. "Eens het uitgaansverbod vanmorgen werd opgeheven zagen we mensen onmiddellijk en doelgericht naar buiten gaan, naar de weinige winkels en apotheken gaan om proviand en medicijnen in te slaan", zegt Bruno Beeckman, die werkt voor de Europese Radio Unie en gisteravond nog is aangekomen in Kiev. 

Hoe leger de winkelrekken, hoe gespannener de situatie wordt

"Maar ik heb ook winkels gezien waar de rekken al leeg zijn. Hoe leger de rekken, hoe meer gespannen de situatie wordt. We hebben vandaag toch enkele incidenten gezien waarbij mensen hun geduld begonnen te verliezen toen ze inzagen dat zij niets meer zouden kunnen kopen." 

Beluister hier het gesprek met Bruno Beeckman in "De wereld vandaag":

Op mensen die naar buiten gaan voor de meest noodzakelijke inkopen na, zijn de straten van Kiev nu erg leeg. De meeste inwoners zitten al enkele dagen en nachten in schuilkelders of metrostations. Hoeveel inwoners -van de 3 miljoen- in de stad zijn gebleven, is niet geheel duidelijk. "Tussen 25 en 40 procent van de bevolking, wordt geschat", zegt Bruno Beeckman. 

Bekijk hieronder hoe het eraan toegaat in de metrostations waar de Oekraïners in schuilen:

Videospeler inladen...

In Tsjernihiv - in het noorden, ongeveer 150 kilometer van Kiev - zou een raket dan weer een gebouw in het centrum hebben geraakt. Ook hier komt de informatie van de Oekraïense staatsdienst. "Er is brand uitgebroken, de twee benedenverdiepingen staan in brand. Het aantal gewonden is op dit moment niet bekend", zo klinkt het. 

Oosten van het land

Terwijl het in Kiev vandaag dus relatief rustig is, is dat niét het geval in het oosten van het land. De noordoostelijke stad Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, lijkt vandaag het grote doel te zijn van de Russische troepen. In Charkov zijn opnieuw raketaanvallen gemeld, nadat er gisteren al grote gevechten hebben plaatsgevonden. De stad zou wel nog steeds in handen zijn van Oekraïne. 

Verwoest schoolgebouw in Charkov.
AFP or licensors

Bij de raketaanvallen zouden vandaag verschillende doden en gewonden zijn gevallen. Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat er tientallen doden en honderden gewonden zijn gevallen bij een raketinslag op een woonwijk.

De regionale gouverneur van Charkov zegt dat er zeker 11 doden zijn gevallen, maar hij vreest dat dat aantal kan oplopen. "De vijand bombardeert woonwijken", schrijft hij op sociale media. "Ten gevolge van deze bombardementen, die nog altijd aan de gang zijn, kunnen wij geen beroep doen op de hulpdiensten."

Bekijk hier de beelden van een zware raketaanval op Oekraïense stad Charkov vandaag, in het oosten van het land:

Videospeler inladen...

Charkov is een van de belangrijkste industriële en culturele centra van het land, er wonen ongeveer 1,4 miljoen mensen. Zij worden opgeroepen om binnen te blijven. Er wordt vooral Russisch gesproken in Charkov, maar dat wil niet zeggen dat de bevolking de separatisten in het oosten of Rusland onvoorwaardelijk steunt.

Zuiden van het land

Rusland zegt dat het de Oekraïense steden Berdjansk en Enerhodar in het zuidoosten van het land heeft veroverd. Berdjansk, waarvan de inname door Kiev reeds was gemeld, ligt aan de Zee van Azov en Enerhodar ten noordwesten van de belegerde havenstad Marioepol. Bij een raketaanval op Marioepol werd een 6-jarig meisje gedood.

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Al zeker meer dan 100 burgerdoden

De Verenigde Naties zeggen dat er zeker al 102 burgerdoden, onder wie 7 kinderen, en 304 gewonden zijn gevallen sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne. "Maar het werkelijke aantal ligt wellicht nog een stuk hoger", zegt Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de mensenrechten bij de VN.

De meeste burgers zijn gedood door explosieven met een grote impactradius, zoals zwaar artillerievuur, meervoudige raketlanceerders en bombardementen.  

Meer dan 500.000 mensen zijn gevlucht, zegt Filippo Grandi, hoofd van het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR.

De meeste Oekraïense vluchtelingen trekken naar Polen. Daar zijn sinds het begin van de Russische invasie volgens de Poolse grenswacht meer dan 281.000 mensen aangekomen. Op zondag alleen al staken meer dan 100.000 mensen de grens over.

Ook de andere buurlanden -Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slovakije- vangen vluchtelingen uit Oekraïne op. Zo'n 35.000 mensen konden rechtstreeks naar andere Europese landen gaan. Volgens UNHCR-woordvoerder Chris Melzer zijn honderdduizenden mensen ontheemd in Oekraïne zelf. Exacte cijfers zijn niet bekend.

Meest gelezen