Wit-Rusland schrapt niet-nucleaire status

Wit-Rusland heeft zondag via een referendum een nieuwe grondwet goedgekeurd die de niet-nucleaire status van het land opheft. De goedkeuring komt op het moment dat het land als uitvalsbasis is gaan fungeren voor het Russische leger van president Vladimir Poetin bij zijn invasie van Oekraïne.

jvh
Bron: Belga, De Telegraaf

Russische persbureaus citeren de centrale verkiezingscommissie van Wit-Rusland, die stelt dat 65,2 procent van de mensen die hun stem uitbrachten voor de nieuwe grondwet stemde. De uitslag komt niet als een verrassing, aangezien president Aleksandr Loekasjenko Wit-Rusland met harde hand bestuurt en weinig oppositie tegen zijn beleid toestaat.

Met de nieuwe grondwet kunnen er voor het eerst weer kernwapens in Wit-Rusland worden geplaatst sinds het land daarvan afstand deed na de val van de Sovjet-Unie begin jaren negentig. “Als jullie kernwapens stationeren in Polen of Litouwen, langs onze grenzen, zal ik mij tot Poetin wenden om hem te vragen de kernwapens die ik heb weggegeven zonder enige voorwaarden weer terug te plaatsen”, waarschuwde Loekasjenko het Westen zondag.

De grondwetswijziging is bedoeld om Loekasjenko, die sinds 1994 met harde hand regeert, in staat te stellen zijn ambtstermijn te verlengen en hem levenslange immuniteit voor vervolging te garanderen na een eventuele terugtrekking uit de politiek.

LEES OOK. “Wit-Rusland staat op het punt zich aan te sluiten bij de Russische invasie”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER