©  AP

Roebel in vrije val, olieprijzen stijgen

De roebel verliest maandag bijna 30 procent ten opzichte van de dollar. De achteruitgang van de Russische munt komt er na nieuwe internationale sancties tegen Moskou wegens de inval in Oekraïne.

jvh
Bron: BELGA

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze Russische banken uit het internationale bankensysteem Swift gaan weren en legden ook al sancties op die onder anderen Russische president Vladimir Poetin en zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov rechtstreeks viseren. Ook verbieden ze transacties met de Russische centrale bank.

Olieprijzen tot ruim 6 procent hoger

De prijs van een vat West Texas Intermediate ruwe olie is maandag dan weer met meer dan 6 procent gestegen, en die van Brent ruwe olie met meer dan 5 procent. WTI steeg naar 97,33 dollar, en Brent naar 103,06 dollar.

LEES OOK. Angst voor prijsstijging leidt tot hamstergedrag: sommige benzinestations staan droog

Handelaars maken zich steeds meer zorgen over een energiecrisis. “De terugtrekking van een aantal Russische banken uit Swift zou kunnen leiden tot een verstoring van het olieaanbod”, zegt Andy Lipow van Lipow Oil Associates in Houston. De handelaars kijken met argusogen naar een vergadering van de OPEC+ woensdag, waarop plannen voor extra productie zullen worden besproken.

LEES OOK. Poetin zal niet de geschiedenisboeken ingaan als degene die grenzen verlegt, wel als degene die grenzen krijgt opgelegd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer