©  BELGA

Ook Belgische voetbalbond steunt boycot tegen Rusland: “We veroordelen de Russische agressie”

De Belgische voetbalbond verleent zijn steun aan Polen, Tsjechië en Zweden die eind maart weigeren oefeninterlands tegen Rusland te spelen. Daarmee volgt België het voorbeeld van onder meer Engeland, Wales en Albanië.

Vincent Van Genechten, Bart Lagae
Bron: BELGA

“De Belgische voetbalbond is erg geschokt door de invasie van Rusland in Oekraïne en is zoals iedereen sterk onder de indruk van de toestand in dat land. De KBVB veroordeelt op de strengst mogelijke manier de agressie van Rusland tegen Oekraïne en betuigt zijn grote solidariteit met de mensen in Oekraïne. Ook het voetbal wordt door deze crisis geraakt, al is deze volstrekt ondergeschikt aan de situatie van zovele burgers in Oekraïne en de oorlogssituatie op het terrein”, klinkt het in een persmededeling. “We steunen ten volle de weigering van Polen, Zweden en Tsjechië om eind maart voor de WK kwalificatiewedstrijden tegen Rusland te spelen. Los van deze steun en de grote solidariteit aan Oekraïne en zijn burgers is het nu simpelweg onmogelijk om wedstrijden tegen Russische teams op een veilige manier af te werken, zowel op als naast het terrein.”

België gaat niet zo ver zelf wedstrijden tegen Rusland te boycotten. ‘Maar dat komt omdat de komende maanden geen wedstrijden tegen Rusland op het programma staan”, klinkt het bij de bond. ‘Daarom zou het een beetje flauw zijn zelf wedstrijden tegen Rusland te boycotten.”

Toch bestaat de kans dat België in 2022 nog tegen Rusland speelt. Tijdens het vrouwen-EK in Engeland bijvoorbeeld of op het mannen-WK in Qatar. En in september moet de nationale U19 in principe in Rusland tegen Rusland spelen. Onder nieuwe FIFA-regels zou die wedstrijd op neutraal terrein worden gespeeld zonder dat de Russische hymne en vlag gebruikt mogen worden. Internationaal is felle kritiek te horen omdat Rusland niet helemaal wordt geschorst door de wereldvoetbalbond.

 ©  AFP

Ook voetbalbonden van Denemarken en Noorwegen gaan Rusland boycotten

Na de Russische inval in Oekraïne hebben ook de voetbalbonden van Denemarken en Noorwegen aangekondigd dat zij voorlopig niet meer tegen Rusland willen voetballen. “We staan schouder aan schouder met de voetbalbonden die hebben laten weten dat ze niet tegen Rusland willen spelen”, verklaarde de patron van de Deense voetbalbond, Jakob Jensen, maandag aan het Deense persbureau Ritzau.

Net als de Deense sportfederatie DIF pleitte Jensen ervoor Rusland uit te sluiten van alle internationale sportevenementen. Het Deense vrouwenelftal komt in dezelfde WK-kwalificatiegroep als Rusland uit. De wedstrijd tegen de Russinnen stond gepland voor september. De Deense U19 moesten al over een paar weken tegen Rusland spelen.

De voorzitter van de Noorse voetbalbond, Terje Svendsen, liet ook verstaan momenteel niet meer tegen Russen te willen voetballen. “Wij denken, net als Zweden, Polen en Tsjechië, dat spelen tegen Rusland op dit moment uitgesloten is”, klonk het op Twitter.

 ©  AFP

Eerder hadden Polen, Zweden en Tsjechië aangekondigd dat zij niet tegen Rusland willen spelen in de barrages om WK-deelname. Polen was uitgeloot als Ruslands tegenstanders in de halve finales van de barrages en had eind maart op Russische bodem moeten spelen. De winnaar van deze wedstrijd komt uit tegen de winnaar van de wedstrijd Zweden-Tsjechië.

De Wereldvoetbalbond FIFA kondigde zondagavond een sanctiepakket af tegen Rusland. “Geen enkele internationale competitie mag nog afgewerkt worden op Russisch grondgebied, thuiswedstrijden moeten op neutraal terrein en zonder toeschouwers gespeeld worden”, luidde het in een mededeling van de FIFA.

Nederlandse volleyballers niet naar WK in Rusland

De Nederlandse volleyballers zullen in augustus en september niet in actie komen op het WK, zolang dat in Rusland wordt gehouden.

Volgens de Nederlandse volleybalbond Nevobo is het “gezien de Russische invasie van Oekraïne ondenkbaar” dat daar een WK wordt gespeeld. De Nederlandse bond zegt de wereldvolleybalbond “met klem” te vragen het WK te verplaatsen.

Wereldvolleybalbond FIVB ziet na het binnenvallen van Rusland in Oekraïne nog geen aanleiding om het WK naar een ander land te verplaatsen.

 ©  EPA-EFE

Nederland wil maatregelen tegen Rusland op Paralympische Winterspelen

De Nederlandse ploeg op de Paralympische Winterspelen in China wil dat er maatregelen worden genomen tegen de Russische afvaardiging. Een voorbeeld is het niet hijsen van de Russische vlag.

Voor een uitsluiting van de sporters uit het land is Esther Vergeer, chef de mission van TeamNL, niet. “Ik ga ervan uit dat zij net zo hard getraind hebben als onze sporters en daarom hoop ik dat ze in actie kunnen komen.”

Welke maatregel precies moet worden genomen, wil Vergeer nog niet zeggen in aanloop naar een persconferentie van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) woensdag. “Dat wachten wij af. Hoe gezamenlijker de boodschap, hoe groter de impact.” Dat het IPC pas dan met een verklaring komt, vindt Vergeer “best wel laat”. “Ik had het liever nu al gehad.”

Het Duitse paralympisch comité wil dat Russische sporters helemaal worden geweerd van de Paralympische Spelen in Peking, die 4 maart beginnen. Dat zei voorzitter Julius Beucher tegen de Duitse krant Welt.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer