Tshisekedi bij zijn bezoek aan België.

Koning Filip stelt bezoek aan Congo uit tot later dit jaar

Koning Filip en koningin Mathilde stellen hun gepland bezoek aan Congo uit. Dat heeft het koninklijk paleis meegedeeld. Oorzaak is de toestand in Oekraïne.

"Wegens de inval in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende crisis is er, in nauw overleg met Z.E. Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo, President van de Democratische Republiek Congo (DRC), beslist om het bezoek van Hunne Majesteiten Koning en Koningin aan de DRC van 6 tot en met 10 maart uit te stellen tot een latere datum", schrijft het paleis.

Het koningspaar zou vergezeld worden door premier Alexander De Croo, minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en minister van Ontwikkelingssamenwerking Meyrame Kitir. Het zou om het eerste koninklijke bezoek aan Congo gaan sinds 2010. Toen bezocht koning Albert het land ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de onafhankelijkheid.

Verwacht wordt dat bij een nieuw bezoek aan Congo, Filip opnieuw in een of andere vorm zijn "diepste spijt" zal uitdrukken voor de wonden van het verleden.  In 2020, bij de herdenking van 60 jaar Congo, liet de koning  zich al in dergelijke bewoordingen uit in een brief aan president Tshisekedi. Daarmee werd Filip de eerste koning die zich uitsprak over Congo. 

Meest gelezen