Mol start onderzoek naar jagers die tamme zwijnen toch doodschieten

In Mol-Achterbos zijn twee biggen doodgeschoten door jagers tegen alle afspraken in. De gemeente Mol onderzoekt de zaak. De zwijnen waren opgedoken in een woonwijk en de gemeente wilde ze levend vangen. Volgens de jagers liepen de biggen regelmatig over een grote weg en wilden ze "erger voorkomen". 

In de Molse woonwijk Achterbos zijn sinds vorige week zes tamme wolvarkens opgedoken. Waarschijnlijk zijn de dieren er gedumpt. De gemeente Mol wilde de dieren levend vangen, maar dat was buiten jagers gerekend. 

Tijdens een drijfactie dit weekend om de zwijnen te vangen, liep het mis. De jagers schoten toch twee biggen dood. Naar eigen zeggen uit voorzorg omdat de varkens naar een grote weg liepen. Heel wat buurtbewoners spreken de versie van de jagers tegen. Volgens hen stonden de biggen stil op een weide. Ze zijn geschokt dat de jagers plots begonnen te schieten. 

"Het gemeentebestuur wil dit grondig laten onderzoeken. We hebben altijd benadrukt dat de loslopende varkens diervriendelijk moesten gevangen worden. Als deze neergeschoten zouden zijn zonder risico op een aanrijding, betreuren we dit ten zeerste en is dit tegen alle afspraken in", klinkt het in een persbericht.

We wilden het risico niet nemen dat ze opnieuw zouden gaan lopen

Jef Verrees, Jagersvereniging Achterbos

"Sorry, maar de varkens moesten daar weg"

De Jagersvereniging Achterbos verduidelijkt aan onze redactie wat er precies gebeurd is. Volgens hen moesten de jagers wel ingrijpen omdat de gemeente de varkens zelf maar niet levend te pakken kreeg. "De twee biggen stonden regelmatig op de openbare weg en we wilden het risico niet nemen dat ze 's avonds opnieuw zouden gaan lopen. We wouden geen ongevallen op ons geweten hebben",  zegt Jef Verrees, voorzitter van de jagersvereniging. 

"Daarom hebben we de varkens naar een wei gedreven. Aan de achterkant van die wei is namelijk een berm die de kogels kon opvangen", gaat Verrees verder. "Sorry, maar de varkens moesten daar op dat ogenblik weg. Ik vind het ook spijtig dat de gemeente niet vroeger ingegrepen heeft om die varkens naar een veilige plek weg te brengen."

Meest gelezen