©  REUTERS

OVERZICHT. Heel wat landen sturen hulp naar Oekraïne

Heel wat landen hebben al aangekondigd dat ze militaire en/of humanitaire hulp naar Oekraïne sturen. Hieronder volgt een overzicht.

Bron: BELGA

België stuurt 5.000 machinegeweren, 3.800 ton brandstof en 200 antitankwapens naar Oekraïne. Het eerste konvooi met militair beschermingsmateriaal is ondertussen aangekomen in Oekraïne. Ons land maakt ook 3 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp.

De Verenigde Staten hadden zaterdag voor 350 miljoen dollar aan extra militaire hulp aangekondigd, voor een totaal van meer dan een miljard dollar in het afgelopen jaar. Het land kondigde zondag ook 54 miljoen aan extra humanitaire hulp aan.

De Europese Unie financiert voor de eerste keer in haar geschiedenis de aankoop en de levering van wapens en ander materiaal aan Oekraïne. De EU maakt 450 miljoen euro vrij voor de levering van wapens. De lidstaten zijn bovendien bereid om gevechtsvliegtuigen ter beschikking te stellen.

Duitsland wilde lang geen wapens sturen naar Oekraïne, maar veranderde dan toch zijn beleid om geen dodelijke wapens naar conflictgebieden te sturen. Berlijn stuurt 1.000 antitankwapens en 500 luchtafweerraketten naar Oekraïne, net als negen houwitsers, veertien gepantserde voertuigen en 10.000 ton brandstof.

Zweden breekt eveneens met zijn doctrine, en kondigde zondag aan antitankwapens te leveren. Buurland Denemarken gaf dan weer aan vrijwilligers te laten toetreden tot de internationale brigades die Oekraïne wil vormen.

Frankrijk kondigde zaterdag een extra levering van militaire uitrustingen en brandstof aan. Parijs stuurde ook 33 ton materiaal naar Polen om de Oekraïners te ondersteunen en ook meer dan 30 ton goederen naar Moldavië.

LEES OOK. LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alles over de invasie van de Russische troepen

Nederland stuurt honderd scherpschuttersgeweren en munitie, en ook helmen, scherfvesten en radars. Onze noorderburen sturen ook vijftig raketwerpers met vierhonderd bijbehorende raketten naar Oekraïne en kondigden 20 miljoen euro aan humanitaire hulp aan.

Tsjechië stuurt 30.000 pistolen, 7.000 aanvalswapens, 3.000 machinegeweren en tientallen sluipschuttersgeweren, net als een miljoen patronen, ter waarde van 7,6 miljoen euro. Praag kondigde eind januari ook al de levering van 4 miljoen artilleriegranaten aan ter waarde van 7,6 miljoen euro.

Ook Canada kondigde zondag de levering van militair beschermingsmateriaal aan, zoals helmen en kogelvrije vesten. 

Roemenië stuurt brandstof, kogelvrije vesten, helmen, munitie en ander militair materiaal ter waarde van 3 miljoen euro. Elf militaire ziekenhuizen staan bovendien klaar om gewonde Oekraïners op te vangen.

En Portugal levert vesten, helmen, nachtkijkers, granaten, munitie en automatische geweren.

Spanje gaat 20 ton hulpgoederen sturen, vooral medisch materiaal en ook defensieve uitrustingen. Ook Griekenland stuurt defensieve uitrustingen en humanitaire hulp. 

Israël stuurt 100 ton humanitaire goederen en Italië maakte 110 miljoen euro over aan de Oekraïense regering. Turkije tot slot heeft drie voertuigen voor humanitaire hulp naar Moldavië gestuurd ter ondersteuning van de Oekraïense vluchtelingen. En het Turkse Rode Kruis heeft ook hulp naar de Oekraïens-Roemeense grens gestuurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer