Duitse vliegtuigtoren in Poperinge uit WO II wordt publieke uitkijktoren

In Poperinge zal je in de toekomst de "Duitse toren" kunnen bezoeken. Dat is een controletoren die de Duitse troepen bouwden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast die toren lag een vliegveld, dat ondertussen verdwenen is. De toren staat op privéterrein, maar de stad Poperinge koopt hem nu over van zijn eigenaar. Tegen 2024 zou het een uitkijkpunt moeten worden.

De Duitse toren uit de Tweede Wereldoorlog in Poperinge wordt gerestaureerd en voor het publiek opengesteld. De streefdatum om de toren te openen als uitkijk- en infopunt is 6 september 2024. Dan is het precies 80 jaar geleden dat Poperinge werd bevrijd. Nu was het nog in privé-eigendom, maar het werd aangekocht door de stad. "Ik wou het in het begin niet verkopen, want dan zou er volk door onze weides lopen", zegt de vorige eigenaar Gilbert Laseure.

De Duitse toren is een van de weinige nog zichtbare sporen van de luchtoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog in Poperinge. De Duitsers richtten hem op als controletoren van Flugplatz Peselhoek, een 125 ha groot vliegveld dat volgens de eigenaar nooit naar behoren heeft gefunctioneerd. "Dat ze hem maar opknappen en er iets moois van maken." 

Langs de Poperingevaart vind je ook nog 2 kleine bunkers, die de grens van het voormalige vliegveld markeren.

Radio 2

Plannen voor uitkijktoren

Het stadsbestuur heeft een dubbel doel voor ogen: het bouwwerk beschermen tegen verder verval, maar het na restauratie ook openstellen voor publiek. De Duitse toren staat op een van de hoogste plaatsen vlakbij de stad. Langs de Westvleterseweg komt er een verharde parkeerstrook, met aansluitend een voetpad richting toren. 

Het project staat als eerste op de reservelijst van de Horizon2025-uitkijkpunten van de provincie en Westtoer. Het netwerk verbindt een twintigtal uitkijkpunten en belevingsplatformen, verspreid over de provincie.

Meest gelezen