VIDEO. Zo wordt een eeuwenoude boom gered

Boomverzorgers hebben de venijnboom op het kerkplein van Zingem nieuw leven ingeblazen, letterlijk zelfs. De kruin was stilaan aan het aftakelen. Door lucht te blazen in sleuven onder de eeuwenoude boom krijgt hij weer meer zuurstof.

Laurens Van Heuverswijn en Peter Malaise

De oude boom had het knap lastig de voorbije drie jaar. De kruin aan de rechterkant zag er niet meer gezond uit. “Het Agentschap Natuur en Bos onderzocht de bodem en kwam tot de vaststelling dat de standplaats verbeterd moest worden”, vertelt boomverzorger Willem Van der Linden van de firma Vosters uit Schorisse.

Een gewone maaibeurt of de boom lichtjes omwoelen zou weinig effect gehad hebben. De trage groeier had de grove middelen nodig.

“De bodemverdichting, veroorzaakt door onder meer de vroegere begraafplaats, was te zwaar. Nefast voor de wortels, die onvoldoende zuurstof vonden en waardoor de kruin aftakelde. We bliezen tien sleuven rond de wortels weg, richting het einde van het perk.”

Door de sleuven met luchtdruk te graven bleven de wortels mooi intact. “Deze boom staat op de lijst van onroerend erfgoed en verdient dus de nodige zorg en aandacht.”

De venijnboom is één van de oudste boomsoorten in Europa.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen