Deze negen landen beschikken over kernwapens.
Volledig scherm
Deze negen landen beschikken over kernwapens. © Arms Control Association

OVERZICHT. Hoeveel kernwapens zijn er wereldwijd? En wie heeft wat?

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren de opdracht gegeven “om de ontradingsstrijdkrachten van het Russische leger in speciale staat van paraatheid te brengen”, lees: zijn nucleair arsenaal op scherp te zetten. Maar hoeveel kernwapens heeft Rusland nu precies? Hoeveel zijn er wereldwijd? En wie heeft wat? Een overzicht.

  1. ONZE OPINIE. “Poetin werkt aan een ruimte-kernwapen. Ondertussen in België: palaveren of onze drones bewapend mogen worden”
    PREMIUM
    7

    ONZE OPINIE. “Poetin werkt aan een ruim­te-kernwapen. Ondertus­sen in België: palaveren of onze drones bewapend mogen worden”

    “Oorlog zal nooit meer hetzelfde zijn na Oekraïne”, schrijft hoofdredacteur Dimitri Antonissen. “Het geluid van oorlog is nu het gezoem van een drone. Het strijdtoneel verlegt zich naar de ruimte, nu Poetin experimenteert met een kernwapen tegen satellieten. En ondertussen in België: wij palaveren of onze drones wel bewapend mogen worden. Het is alsof je je leger verbiedt om kogels te bestellen.”
  2. Roger (79) bouwt atoomschuilkelders en heeft het nooit zo druk gehad: “Incidenten waarbij Rusland, China of Irak betrokken zijn, verhogen altijd de vraag”
    PREMIUM
    Erpe

    Roger (79) bouwt atoom­schuil­kel­ders en heeft het nooit zo druk gehad: “Incidenten waarbij Rusland, China of Irak betrokken zijn, verhogen altijd de vraag”

    Roger De Smet (79) uit Erpe bouwde in 1978 zijn eerste atoomschuilkelder, eentje voor zichzelf en zijn dierbaren. Met de kennis die hij opdeed, startte hij een bouwbedrijfje voor schuilkelders. De zaken gaan zo goed dat intussen ook zijn zoon mee aan de slag is. Met de crisis in Oekraïne rinkelt zijn telefoon vaker dan anders. “Eigenlijk zijn die mensen te laat, want voor het uittekenen en de plaatsing moet je op twee maanden rekenen.”