Een van de aanpassingen is de knip van de Dokter Willemstraat. ©  Karel Hemerijckx

Deze nieuwe maatregelen maken Hasseltse binnenstad moeilijker bereikbaar met de auto: “Maar wel veiliger”

Hasselt -

Met een knip in de Dokter Willemstraat en straks de wijzigingen aan de Diesterpoort, zijn er weer twee ‘stadspoorten’ waar steeds minder verkeer passeert. De Capucienestraat wordt ook de eerste secundaire schoolstraat.

Hasselt zet deze week een nieuwe stap om de bereikbaarheid van de binnenstad te “optimaliseren”, maar sommigen zien de binnenstad meer en meer onbereikbaar worden. “Met ons nieuwe bereikbaarheidsplan willen we het vele verkeerin goede banen leiden. We doen dat onder meer door ruimte voor fietsers en voetgangers te creëren, door het zoekverkeer te verminderen en door het parkeeraanbod te optimaliseren. We verhogen niet alleen de verkeersveiligheid, er komt ook ruimte om de straten kwaliteitsvoller in te richten met groen en met leuke pleintjes vol terrasjes”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+).  

Dokter Willemstraat

Een van de aanpassingen is de knip van de Dokter Willemstraat. “We zien dat nogal wat automobilisten het centrum gebruiken als doorsteek. Dat is niet de bedoeling. Daarom delen we de stad op in vier zones. Wanneer je een zone binnenrijdt, moet je ook via diezelfde zone terug naar buiten. We sluiten de Dokter Willemstraat ter hoogte van de Dorpstraat af voor gemotoriseerd verkeer. Het verkeer kan weg via de Lombaardstraat, waar de rijrichting omgedraaid wordt. De binnenstad uitrijden gebeurt via de Diesterstraat. Het stukje Dokter Willemstraat tussen de Lombaardstraat en de Dorpstraat wordt opengesteld voor verkeer in twee richtingen, en wie er woont kan via de verzinkbare paal in de Dorpstraat terecht. De ondergrondse parking Q-Park Molenpoort is vanaf nu alleen nog toegankelijk via de kleine ring ter hoogte van Holiday Inn.”

Diesterpoort

In deze fase wordt ook het kruispunt van de Diesterstaat en de kleine ring aangepakt, maar de echte omschakeling wordt uitgesteld tot 4 april. Dan begint een testperiode. Verkeer dat komt vanuit de Diesterstraat zal binnenkort alleen nog rechts kunnen afslaan op de ventweg die parallel loopt met de Thonissenlaan. Hiervoor wordt de rijrichting op deze ventweg omgekeerd. “De gevaarlijke conflictsituatie met fietsers en automobilisten ter hoogte van de fietslus verdwijnt zo. Ook het verkeer kan op deze manier vlotter weg uit de binnenstad, waardoor opstoppingen in de Diesterstraat tot het verleden horen”, hoopt Schepers. Vanaf 14 maart starten aanpassingswerken. Bij een gunstige evaluatie wordt de situatie definitief.

Schoolstraat

In het nieuwe bereikbaarheidsplan is er ook aandacht voor veilige schoolomgevingen én er komt zowaar een eerste schoolstraat voor een secundaire school. “Vanaf 7 maart wordt de Capucienenstraat – tussen de Guido Gezellestraat en de zijstraat ter hoogte van de Voorzorg – ingericht als schoolstraat en zal ze aan het begin en het einde van de schooldag gedurende een half uur worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Zo kunnen jongeren de laatste meters naar de schoolpoort op een veilige manier te voet of met de fiets afleggen.” Automobilisten geraken op de afgesloten momenten via de Guido Gezellestraat weer op de kleine ring. De ingang van Q-Park TT blijft altijd bereikbaar. (dj)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer