Het Russische zeilschip MIR in 2006 in Antwerpen

Antwerpen bant Russische zeilschepen van Tall Ships Races

Geen Russische zeilschepen deze zomer op de Tall Ships Races in Antwerpen. Het Antwerpse stadsbestuur voert een aanmeerverbod in voor de Russen na de inval in Oekraïne. De stad Antwerpen bevriest ook alle samenwerkingsprojecten met partnerstad Sint-Petersburg.

Het Antwerpse stadsbestuur verbiedt alle Russische schepen om aan te meren tijdens de Tall Ships Races in de stad, komende zomer. De vier aangekondigde Russische zeilschepen Sedov, Kruzenshtern, Shtandart en MIR zijn in juli niet welkom in Antwerpen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en bevestigt het kabinet De Wever aan de redactie van Radio 2 Antwerpen. In zijn besluiten verwijst het Antwerpse college naar de Russische inval in Oekraïne. De stad vindt het ongepast om Russen te ontvangen op een evenement dat de internationale vriendschap moet vieren.

Grootste zeilschepen ter wereld

"De Sedov en de Kruzenshtern zijn imposante viermasters, de twee grootste zeilschepen ter wereld. Noem ze gerust de kathedralen van de zee", verduidelijkt kapitein Jan Vandenborne op Radio 2. Vandenborne nam zelf meerdere keren deel aan de Tall Ships Races met de T/S Rupel. "Die grote Russische schepen waren bovendien echte publiekstrekkers in Antwerpen." 

Vooral jammer voor de Shtandard, een privéschip dat los staat van de Russische overheid

Jan Vandenborne, kapitein T/S Rupel

Volgens Vandenborne is de beslissing vooral een klap voor de kapitein van de Shtandart. "Dat schip is een privé-initiatief dat los staat van de Russische overheid. In tegenstelling tot de drie andere schepen. De kapitein van de Shtandart heeft zijn schip zelf gebouwd. Het is een replica van een schip van Tsaar Peter De Grote. Hij gebruikt het schip voor zeiltrainingen van jongeren uit de hele wereld." 

Projecten met Sint-Petersburg opgeschort

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft ook een brief gestuurd naar de gouverneur van de Russische havenstad Sint-Petersburg. Met die stad heeft Antwerpen een zogenoemd memorandum of understanding,  een verregaand partnerschap. Het Antwerpse stadsbestuur is in de brief uitermate bezorgd over de situatie in Oekraïne en veroordeelt de Russische schendingen van het internationaal recht. Antwerpen schort alle lopende projecten met Sint-Petersburg op.  

De Russische Sedov in Antwerpen, 2004.

Meest gelezen