Tweede Waalse gascentrale krijgt vergunning (en kan dus Vilvoorde vervangen)

Energiebedrijf Eneco heeft een vergunning op zak voor een gascentrale in Manage, nabij Charleroi. Dat betekent dat, als de gascentrale van Vilvoorde niet op tijd een vergunning krijgt, Manage een rol kan gaan spelen in de plannen om de sluiting van de kerncentrales op te vangen.  Samen trouwens met de centrale van Luminus, in Seraing.  Er zitten straks dus twee Waalse centrales op de reservebank om de gascentrale van Vilvoorde te vervangen.

Energiebedrijf Eneco wil in Manage een STEG-centrale bouwen, een moderne gasgestookte elektriciteitscentrale van 870 megawatt. Het plan had groen licht gekregen van de Waalse administratie maar tegen de bouw ervan was beroep aangetekend bij het Waals gewest.

Dat beroep werd behandeld door niet één maar twee ministers: Willy Borsus (MR) van Ruimtelijke Ordening en Céline Tellier (Ecolo) van Natuur. De twee raakten het niet eens. Borsus was tegen, Tellier was voor. Daardoor blijft de beslissing van de administratie (een vergunning onder voorwaarden) overeind.

Beroepsprocedures

Tegen deze vergunning kan nu nog een ultiem bezwaar worden ingediend, dit keer bij de Raad van State. Maar zo'n beroep is niet opschortend. Dat betekent dat Manage, net zoals de centrale van Luminus in Seraing, een uitvoerbare vergunning heeft: de werken kunnen starten.

Het betekent ook dat Manage, net zoals Seraing, voldoet aan de voorwaarden om eventueel subsidies te krijgen. De veiling voor die subsidies werd vorig jaar gehouden en daar waren de twee winnaars de centrales van Engie in Vilvoorde en in Flémalle.

Zoals bekend is er wel een probleem met Vilvoorde: de centrale krijgt geen vergunning van de Vlaamse overheid. Als dat zo blijft, en daar ziet het naar uit, dan kan Manage straks in de plaats treden van Vilvoorde. Samen dus met de centrale van Luminus in Seraing.

De regering beslist op 18 maart over de kernuitstap.

Meest gelezen