© LW

Ontwortelde boom vernielt grafstenen in Herk-de-Stad

“Ze hadden mij gewaarschuwd, maar toch was ik gepakt bij het zien van de ravage op het kerkhof.” Dat vertelt Madeleine Renders (85) over de aanblik van het compleet vernielde graf van haar echtgenoot Jean Cox op het kerkhof van Herk-centrum. Daar ontwortelde de storm maandag een boom, die in zijn val tien graven vernielde. Familieleden van een andere overledene hadden de twijfelachtige toestand van de beuk vorig jaar al aangeklaagd. Volgens de stad dekt de verzekering alle kosten.

lw

“Dinsdag kreeg ik een telefoontje van de stad dat het graf van Jean zwaar was getroffen”, vertelt Jeans weduwe Madeleine Renders. “Ze waarschuwden mij dat ik niet moest schrikken als ik op het kerkhof zou toekomen. Toch greep het zien van die ravage me recht naar het hart. Jeans mooie grafsteen lag compleet aan diggelen. Drie keren per week bezoek ik het kerkhof. Ik onderhield de grafsteen ook zelf nog. Elke week gaf ik het een schoonmaakbeurt.”

Familieleden van een overledene met een graf vlakbij de bewuste boom hadden het stadsbestuur al in juli vorig jaar van de twijfelachtige toestand van de beuk op de hoogte gesteld. “De boom had al heel wat bladeren verloren”, zegt de verwante, die liever niet met naam in de krant komt. “In de herfst van 2015 hadden wij ook al zwammen onderaan de boom zien groeien. Allemaal tekenen dus dat het er niet zo goed mee ging.”

Schepen van Openbare Werken en Begraafplaatsen Mark Vanleeuw (Open Vld) was zich bewust van de toestand van de boom: “We wisten dat hij ziek was, maar we wilden niet voortijdig gaan kappen in de veronderstelling dat hij toch nog mee kon. Het is heel jammer dat het stormweer hem nu fataal is geworden, maar ik kan de familieleden geruststellen. De beschadigde graven worden hersteld of vervangen. Voor dergelijke gevallen zijn wij als stad verzekerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer