Provincie Oost-Vlaanderen stelt geen gedeputeerde aan voor dierenwelzijn: "We zien er het nut niet van in"

Provincie Oost-Vlaanderen gaat niet in op de vraag van dierenrechtenorganisatie GAIA om een gedeputeerde aan te stellen voor dierenwelzijn. "We nemen amper beslissingen op dat vlak, het heeft weinig zin", zegt eerste gedeputeerde Kurt Moens (N-VA). "Vlaanderen en de lokale besturen hebben op dat vlak de lead."

Dierenrechtenorgansiatie GAIA stelde het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen voor om de nieuwe bevoegdheid dierenwelzijn in het leven te roepen, zoals dat al in Limburg en Vlaams-Brabant het geval is. "We hebben die vraag onderzocht en moeten besluiten dat een aparte gedeputeerde voor dierenwelzijn weinig zin heeft", reageert eerste gedeputeerde Kurt Moens (N-VA). "De lead voor het beleid rond dierenwelzijn zit bij Vlaanderen of de lokale besturen en wij kunnen weinig beslissen op dat vlak. Bijvoorbeeld een vuurwerkverbod gaat via een burgemeester, niet via ons."

Wat doet de provincie wel rond dierenwelzijn?

Toch negeert de provincie dierenwelzijn niet, zegt Moens. "Er zijn zaken die we als provincie mee op poten zetten of ondersteunen. De Oost-Vlaamse dierenasielen krijgen elk jaar 60.000 euro subsidie en gemeenten kunnen ook gebruik maken van de diensten van onze partnerorganisatie vzw Rato om zwerfkatten te steriliseren en opnieuw uit te zetten." Daar blijft het volgens Moens bij. 

"Meer kunnen we niet doen, dus het zou wat onzinnig zijn om er een aparte bevoegdheid voor te creëren of een gedeputeerde voor aan te stellen. De andere provincies die wél een aparte gedeputeerde hebben, doen niets meer dan wij." 

Meest gelezen