Kempense serviceclub stelt huizen ter beschikking voor Oekraïense vluchtelingen

Geel -

Serviceclub Ronde Tafel Geel stelt eigen woonruimte ter beschikking om een veertigtal vrouwen en kinderen uit Oekraïne te kunnen huisvesten. De goedereninzameling die ze startte, krijgt te maken met een overrompeling.

Hans Otten

Serviceclub Ronde Tafel Geel bestaat uit een twintigtal jonge ondernemers, vrije beroepen en vrienden. Eind vorig jaar leidde het jaarlijkse mannenweekend de groep naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. “Een van onze leden is getrouwd met een Oekraïense vrouw en zo kwamen we op het idee om ons weekend daar door te brengen. We waren heel aangenaam verrast door de pracht van die stad. Het leven kwam er ons ook heel westers over. Toen Rusland vorige donderdag het land binnenviel, ontstond het plan om iets te ondernemen”, vertellen Ruben Nys en Frédéric van Aubel van Ronde Tafel Geel.

De leden van Ronde Tafel Geel bezochten tijdens een recente weekenduitstap in Oekraïne ook de site van Tsjernobyl. ©  rr

Dat plan bestaat uit twee delen: huisvesting van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne en de inzameling van hulpgoederen voor de getroffen gezinnen ter plaatse. “Verschillende van onze leden hebben een gastenkamer, appartement of zelfs woning die ze ter beschikking kunnen stellen van vrouwen en kinderen. Het gaat om zeven of acht adressen, goed voor een veertigtal mensen. Intussen kregen we zelfs al telefoon van andere mensen die hun woonruimte ter beschikking willen stellen.”

Bus uit Trier

Maar het vergt wel een doorgedreven praktische organisatie om dit gestructureerd te laten verlopen. “We proberen nu via de Oekraïense ambassade in ons land om kandidaten te vinden die daar gebruik van willen maken. Er komt veel bij kijken: niet iedereen wil tweeduizend kilometer van huis ondergebracht worden en bovendien moet je iedereen op één plaats samen krijgen om ze naar hier te vervoeren.”

Dat transport neemt de club ook zelf voor haar rekening. Omdat de meeste busmaatschappijen tijdens de krokusvakantie zelf met hun voertuigen in het buitenland zitten, leidde de zoektocht tot in Duitsland. “Een busmaatschappij in Trier stelt een bus en twee chauffeurs ter beschikking, die hopelijk komend weekend kunnen vertrekken”, zegt Ruben Nys. “We gaan ervan uit dat het verblijf hier tijdelijk is, maar dat valt moeilijk te voorspellen. Daarom hebben we ondersteuning van het Geelse stadsbestuur gevraagd.”

Overrompeling

Hier komt het tweede luik van de hulpactie van Ronde Tafel Geel op de proppen: het zou zonde zijn om die Duitse bus leeg naar de grens met Oekraïne te sturen. “Daarom zijn we een actie gestart om hulpgoederen in te zamelen”, zegt Frédéric van Aubel. “De respons daarop heeft ons wat overrompeld. We staan zelf versteld van de solidariteit die er leeft. Mensen brengen veel kleding, dekens, hygiënespullen, babymateriaal en speelgoed binnen. Maar er zijn zelfs mensen die speciaal naar de supermarkt rijden om er dingen te kopen en die bij ons af te zetten. We gaan met zo veel mogelijk spullen naar Trier rijden om die daar op de bus te laden. Ander materiaal gaat met containers naar Oekraïne, waar we via ons netwerk proberen om die bij de hulpbehoevenden te krijgen.”

Een dame uit Geel brengt een aantal zakken met kleding binnen bij het reclamebedrijf Publia van Ruben Nys, dat momenteel als inzamelpunt fungeert. “Je kijkt elke dag naar het nieuws en leeft mee, maar je zou iets willen doen. Deze actie vind ik daarom geweldig en ik ben blij dat ik een steentje kan bijdragen. Stel je voor dat je ooit zelf in zo een situatie terechtkomt. Dan zou het toch deugd doen wanneer iemand jou helpt?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Oorlog Rusland-Oekraïne