Jan De Meuleneir / Photo News

AA Gent start procedure tegen fans die geen mondmasker droegen: "Waarschuwing tot stadionverbod"

Een tiental supporters van AA Gent krijgt mogelijk een sanctie voor het niet naleven van de mondmaskerplicht in het stadion tijdens de bekerwedstrijd tegen Club Brugge op 2 februari. "Op basis van camerabeelden hebben we ze geïdentificeerd en ze moeten het nu bij ons komen uitleggen", zegt AA Gent. De club dreigt met waarschuwingen en zelfs stadionverboden. 

Begin februari speelde KAA Gent tegen Club Brugge in het bekervoetbal. Bij die wedstrijd gold toen nog code rood en moesten voetbalsupporters in het stadion een mondmasker dragen. "Op basis van camerabeelden zien we dat sommige fans het mondmasker meer uit dan aan hebben. Daarom hebben we een procedure opgestart om hen te sanctioneren", vertelt Dirk Piens van AA Gent bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

"Minder zwaar dan vuurwerk, maar ook onverantwoord"

AA Gent zegt dat het de procedure opstart omdat het toen, in de coronacontext, onverantwoord was dat mensen de mondmaskerplicht negeerden. "We hebben als club een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook de Pro League droeg ons op om de regels te handhaven en dat doen we nu dus ook." Piens benadrukt wel dat het niet dragen van een mondmasker een veel lichter vergrijp is dan, bijvoorbeeld, het gooien van vuurwerk. "We bekijken welke sancties gepast zijn."

De fans worden uitgenodigd om het op de club te komen uitleggen
Dirk Piens, AA Gent

AA Gent geeft toe dat ze maar een deel van de mensen die de wedstrijd bijwoonden en de mondmaskerplicht niet naleefden te klissen heeft. "Maar toch willen we een signaal geven, onze supporters moeten hun verantwoordelijkheid nemen." De fans worden nu uitgenodigd voor een gesprek en dan zal AA Gent half maart beslissen wat het wordt. "Dat kan gaan van een waarschuwing tot een stadionverbod."

Te streng

De supporters van AA Gent vinden dat de club te streng is voor wie geen mondmasker droeg tijdens de bekerwedstrijd tegen Club Brugge. Dat gaat wel heel ver, zegt Dimitri Reynaert van de supportersfederatie van AA Gent. Beluister hier zijn reactie : 

Meest gelezen