Hoe kunt u Oekraïense slachtoffers helpen?

 Ingezamelde goederen op de Oekraïense ambassade in Brussel. © belga 

De oorlog in Oekraïne brengt een golf van solidariteit op gang, met talrijke initiatieven. Wat kunt u doen om te helpen? We zetten de belangrijkste hulpacties op een rij.

Josephine Dapaah

#PlekVrij

Op dit moment zouden naar schatting 368.000 Oekraïners op de vlucht zijn. Onder de noemer #PlekVrij doet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) een beroep op burgersolidariteit. Wie zijn huis wil openstellen voor Oekraïners, meldt zich best aan bij zijn gemeente.

Gestrande Oekraïense vrachtwagenchauffeurs

Kent u Oekraïense vrachtwagenchauffeurs die in ons land gestrand zijn en het contact met hun thuisbasis kwijt zijn? Dan kunt u contact opnemen met het Sociaal Fonds Transport en Logistiek, via het noodnummer02/421.10.55.

Financiële steun

Vermijd financiële hulpacties via sociale media en richt u tot de bekende initiatieven.

Humanitaire organisaties, zoals het Rode Kruis, zijn in deze fase het meest gebaat bij financiële giften, zodat ze aan de basisbehoeften van de getroffen bevolking kunnen voldoen. Hoewel de vele kledinginzamelacties goed bedoeld zijn, is ‘alles ter plaatse nog beschikbaar’, zegt Jan Poté van Rode Kruis Vlaanderen in Gazet van Antwerpen.

Wilt u het Rode Kruis steunen, dan kan dat op dit speciaal rekeningnummer 53 0000 0000 5353 (53, acht maal nul en twee keer 53) met de vermelding ‘Oekraïne’. Al dit geld gaat rechtstreeks naar hulp voor slachtoffers in Oekraïne en vluchtelingenkampen daarbuiten.

Daarnaast heeft SOS Kinderdorpeneen noodhulpactie lopen voor de getroffen regio’s. Hun teams ter plaatse voorzien in basisbehoefte van ontheemde gezinnen en psychosociale steun voor kinderen en hun ouders. Steunen kan via het rekeningnummer BE17 3100 4034 5521 met vermelding ‘SOS Ukraine’.

Wie nog andere hulporganisaties wil helpen, kan terecht bij:

Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Artsen Zonder Grenzen , Caritas International, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen.

Materiële steun

Hebt u een inzamelactie op poten gezet voor kledij, medicijnen en andere levensmiddelen? Dan kunt u terecht bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen of op de Facebookpagina van de Oekraïense ambassade in Brussel. Zij coördineren het transport van ingezamelde goederen.