Van onderdak bieden aan vluchtelingen tot betogen: dit kun je doen om Oekraïne te steunen

Heel de wereld kijkt toe hoe de oorlog in Oekraïne levens verwoest. Maar we kunnen veel meer doen dan alleen aanschouwen. Wil jij graag Oekraïne steunen, maar weet je niet hoe? We geven je vijf verschillende manieren om je steentje bij te dragen.

Jolien Pollet

Je hoeft je niet aan te sluiten bij het leger, of te gaan vechten in Oekraïne om het land te steunen. Er zijn verschillende manieren om Oekraïne bij te staan in deze donkere tijden. Zo kun je met je smartphone meer doen dan alleen maar naar de hartverscheurende beelden kijken. Je kunt ze ook verspreiden, op de hoogte blijven van de feiten en doneren aan goede doelen.

Blijf op de hoogte

Het kan zijn dat je niet voldoende financiële middelen hebt om geld te doneren, maar dat betekent niet dat je Oekraïne niet kan steunen. Wanneer je op de hoogte blijft over de vorderingen van de oorlog, maar ook de redenen achter de oorlog, zorg je al voor tegenwind tegen de Russische censuur. Volg nationale en internationale nieuwssites goed op. Ook sociale media kan je helpen met informatie over de oorlog. Let echter goed op voor fake news en nepbeelden.

Op de TikTok pagina van de Oekraïense Kristina Korbs vind je updates over de oorlog, alsook hoe zij en haar familie met de situatie omgaan. Ook verschillende Oekraïense soldaten delen video’s op TikTok over hun ervaringen. Het profiel van Alex Hook toont beelden van de soldaten aan het front.

Op Twitter kun je ook heel wat informatie over de oorlog vinden. De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy schrijft zijn tweets in het Engels om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Ook het officiële Twitteraccount van de Oekraïense regering tweet regelmatig over de oorlog.

Naast Vlaamse nieuwssites, kun je ook bij de onafhankelijke nieuwssite The Kyiv Independent terecht. Zij zijn een Engelstalige nieuwsbron gebaseerd in Oekraïne.

Verspreid de feiten

Niet alleen het ontvangen van de juiste informatie is belangrijk, ook het verspreiden ervan zorgt ervoor dat jij een stokje steekt tussen de censuur van Vladimir Poetin. Weet je zeker dat je geen fake news te pakken hebt? Twijfel dan niet om deze beelden te delen op je sociale media.

Om onschuldige Russen zo goed mogelijk te bereiken, en dus de propaganda in Rusland te doorprikken, roept het hackerscollectief Anonymous iedereen op om via restaurantrecensies op Google Maps de feiten te verspreiden.

LEES OOK. Massa negatieve recensies op Google Maps voor Russische horeca door oorlog in Oekraïne: “Weet je dat er kinderen sterven?”

Laat je stem horen

Naast jezelf en anderen informeren op sociale media, kun je nog heel wat dingen doen: zowel offline als online. Er bestaan verschillende petities die je kunt tekenen om een statement te maken. Op de website change.org zijn er talloze petities tegen de oorlog: van censuur tot geweld.

Ook offline kun jij je stem laten horen. Er wordt regelmatig in België geprotesteerd tegen de oorlog en Poetin. Afgelopen zaterdag vond er al een betoging plaats aan het gebouw van de Permanente Vertegenwoordiging van Rusland bij de EU in Brussel. Volgens een telling van de Brusselse politie waren er 3.000 manifestanten samengekomen om hun steun te betuigen aan Oekraïne en de Russische inval te veroordelen. In de menigte doken ook enkele Belgische politici op zoals Theo Francken (N-VA), Mark Demesmaeker (N-VA) en Marino Keulen (Open Vld). Ook afgelopen donderdag en zondag vonden er verschillende demonstraties plaats in Elsene, Ukkel en Antwerpen.

Wil jij ook graag demonstreren tegen de oorlog? Aanstaande vrijdag organiseert de Oekraïense gemeenschap in Antwerpen opnieuw een betoging aan het Russisch consulaat om 11u in Antwerpen.

LEES OOK. Oekraïners komen vrijdag opnieuw samen aan Russisch consulaat: “Hopelijk brengen we meer mensen op de been”

Doneer aan goede doelen

Verschillende nationale en internationale organisaties zetten zich in om Oekraïne te steunen door zo veel mogelijk gezondheidsmedewerkers en medische kits op te sturen.

De leden van Consortium 12-12 lanceren een gezamenlijke oproep ten voordele van de slachtoffers van de crisis in Oekraïne. Doel van de gezamenlijke actie is de nodige financiële middelen in te zamelen om humanitaire operaties te financieren in Oekraïne en in de omliggende buurlanden die geconfronteerd worden met een sterke instroom van vluchtelingen uit Oekraïne.

De deelnemende hulporganisatie (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-België, Plan International België, Rode Kruis-Vlaanderen, Croix-Rouge de Belgique en UNICEF België) zijn bezorgd over de gevolgen van aanhoudend geweld voor de inwoners van het land. “De toestand is bijzonder onzeker. Naast de materiële schade van het geweld is er vooral het menselijk leed. Voor de Oekraïense bevolking escaleren de huidige ontwikkelingen zich in een ware humanitaire ramp. Mensen raken gewond of worden gedood. Gezinnen worden van elkaar gescheiden. Zo’n 500.000 mensen zijn ondertussen het land ontvlucht. Deze mensen hebben dringend onze hulp nodig”, luidt het.

Oekraïne 12-12 roept de Belgische bevolking op om te doneren voor de getroffen kinderen, vrouwen en mannen. “De nood is hoog. Er is nood aan onderdak, beschuttingsmateriaal, zuiver drinkwater, voeding, gezondheidszorg maar ook aan bescherming en psychosociale traumabehandeling.” Giften zijn welkom via het 12-12 bankrekeningnummer BE 19 0000 0000 1212 en online via www.1212.be.

Opzoek naar Oekraïense organisaties? The Voices of Children Foundation biedt hulp aan getroffen families van de invasie. Zij werken met kinderen om het trauma van oorlog te verwerken. Steun de organisatie via hun website.

Zet je vrijwillig in

Wanneer je jezelf helemaal wilt inzetten voor Oekraïne, kun je verschillende dingen doen om het land vrijwillig te steunen. In eerste instantie kun je vrijwillig naar de Oekraïense ambassade stappen om je aan de melden voor het front. Maar er bestaan een tal van andere manieren om je vrijwillig in te zetten.

LEES OOK. “Tientallen Belgen” meldden zich bij Oekraïense ambassade aan voor front

Je kunt ook Oekraïense vluchtelingen helpen door ze onderdak te bieden – dat is namelijk niet illegaal. “Je hoeft niet bang te zijn dat je illegalen onderdak zou geven. Oekraïners mogen vrij ons land binnen”, zegt de woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). “Ze hebben zelfs geen inreisvisum nodig. Ze mogen vrij binnenkomen en hier negentig dagen blijven.”

Bekijk berichten op sociale media van de campagne #plekvrij om je te informeren en inspireren.

LEES OOK. Met geld, met spullen of met onderdak: zo kan jij Oekraïense vluchtelingen helpen

LEES OOK. Regering zoekt burgers om Oekraïners op te vangen met campagne #plekvrij

Daarnaast kun je jezelf ook inschrijven als vrijwilliger bij verschillende goede doelen die Oekraïne steunen, of kun je zelf creatief jezelf inzetten. Zo rijdt Nederlander Andy De Schipper regelmatig op en af naar de Oekraïense grens om vluchtelingen een lift te geven. Hij creëerde een Facebookgroep voor mensen die dezelfde steun willen bieden.

Vlaamse radio- en tv-stations

Alle Vlaamse televisie- en radiozenders roepen de komende dagen op tot steun aan de Oekraïense bevolking met een tv- en radiospot voor het consortium 12-12. Ze willen zo mensen overtuigen om geld te storten voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

De zeven hulporganisaties die verenigd zijn in het consortium 12-12 zullen de middelen inzetten waar ze het hardst nodig zijn. Op vrijdagochtend om 8.45 uur draaien zowat alle Vlaamse radiostations – van MNM tot Qmusic, Nostalgie en tal van regionale radiozenders ook Give Peace a Chance van John Lennon.

Ze sluiten zich hiermee aan bij een grote Europese actie. Collega-zenders over heel Europa spelen dan dit nummer als een oproep voor vrede.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER