Bij Nico lopen de eerste hulppakketten binnen. © Luc Weyens

Nico (39) zamelt goederen in voor Oekraïne: “De oorlog bezorgt ons slapeloze nachten”

Bekkevoort -

Nico Vanderelst (39) uit Assent-Bekkevoort, vlak bij Halen, is een hulpactie voor Oekraïne gestart. “Mijn vrouw is van daar en hier werken tien Oekraïners”, zegt hij. “De oorlog bezorgt ons slapeloze nachten.”

Luc Weyens

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne

Nico is zaakvoerder van het bedrijf VK Woodmaterials, gespecialiseerd in houtproducten. “Ik kom al tien jaar in Oekraïne. Dat is gebeurd via Polen, waar ik al langer actief was. Via het internet heb ik mijn partner Diana Szurkova leren kennen. Ondertussen werken hier tien Oekraïners, acht mannen en twee vrouwen.”

Diana is afkomstig van Uzhhorod, een stad in het westen van het land op ongeveer 25 km van de grens met Hongarije. Haar ouders wonen daar nog, net als ooms, tantes en een broer. Haar dochter is tijdelijk naar België gekomen om van hier afstandsonderwijs te volgen. De familie is voorlopig nog in veiligheid. Uzhhorod is een kleinere plaats, die niet meteen een doelwit voor Rusland vormt. De familieleden kunnen desnoods uitwijken naar meer afgelegen woningen in de bergen.

“Al van voor de annexatie van de Krim door Rusland kom ik in Oekraïne”, vertelt Nico. “De inval nu hadden wij nooit verwacht. Bij de jaarwisseling was ik nog in Oekraïne en toen was alles nog rustig. Het was dan ook danig schrikken toen we donderdag in de vroege ochtend berichten kregen dat de oorlog was begonnen.”

LEES OOK. Limburg heeft veel #plekvrij voor Oekraïeners: van vierkantshoeve tot kamer bij Mie Tet

Grote band met medewerkers

“De band met het personeel is heel groot. Vrijdagavond ben ik met onze medewerkers rond de tafel gaan zitten om te zien wat we voor hun land kunnen doen. Sommigen wilden vertrekken om de wapens op te nemen, maar na overleg hebben ze van die plannen afgezien. Zij zijn ervan overtuigd dat het beter is hier in België te blijven werken en zo een spaarpot op te bouwen om de familie in hun thuisland te kunnen helpen.”

Volgende vrijdag vertrekt Nico met zijn medewerkers al met een eerste vracht goederen naar het oosten. “De winkels beginnen leeg te geraken. Bij de gewone bevolking is er nood aan eten, kleding, schoenen, hygiënisch materiaal. De militairen hebben nood aan thermisch ondergoed, medisch materiaal, mutsen, slaapzakken, rugzakken, repen met krachtvoeding, thermosflessen om dranken warm te houden. Ook apparatuur is welkom, zoals opladers voor batterijen, zaklampen, scotch tape, olie. We brengen de goederen naar de Hongaars-Oekraïense grens Chop/Zahony. Vrienden en het leger zorgen voor de distributie.”

Droom om naar ginder te verhuizen

Ondertussen kijkt Nico ook al naar de toekomst, want hij had plannen. “We droomden ervan om op termijn – vijf tot zeven jaar – naar Oekraïne te verhuizen om daar een zaak op te zetten. In deze branche zijn er daar volgens mij meer toekomstperspectieven. Nu is het uitkijken naar hoe het conflict evolueert. Als dit lang blijft aanslepen, gaat Poetin in eigen land op meer tegenstand stuiten. Dan gaan de kaarten misschien anders komen te liggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer