Foto: Belga

Mechelen gaat hulp bieden aan Oekraïners die op de vlucht zijn: "Warme oproep aan inwoners om te helpen"

De stad Mechelen gaat opvang zoeken voor Oekraïners die op de vlucht zijn en roept inwoners op om zelf hulp te bieden. Het bestuur wil daarmee zijn solidariteit betuigen en onderzoekt daarvoor drie pistes: particuliere opvang, sociale woonmaatschappijen en opvang in Mechelse hotelkamers. 

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgt ervoor dat veel Oekraïners op de vlucht zijn. De stad Mechelen wil graag zijn steentje bijdragen en wil hulp bieden. “Naar de beste Mechelse traditie tonen we ons solidair met mensen in nood”, vertelt burgemeester, Alexander Vandersmissen (Open VLD). Het schepencollege bekijkt op dit moment een hulpprogramma, met drie pistes: particuliere opvang, opvang bij sociale woonmaatschappijen en opvang in Mechelse Hotelkamers.

Voor de Particuliere opvang richt de stad zich tot alle Mechelaars. “We doen graag een warme oproep aan alle inwoners om te bekijken hoe ze kunnen helpen. Niet alleen financieel, maar ook kamers die ze kunnen aanbieden.” De voorbije dagen kreeg het Mechels bestuur al veel meldingen. “Er zijn al veel vragen gekomen van mensen die willen helpen en dat ze bedden ter beschikking kunnen stellen.” Voor een opvangaanbod kunnen Mechelaars terecht op de website van de stad.

Samen met de hotelsector willen we de mogelijkheid bieden om kamers die vrij staan, ter beschikking te stellen aan een lager tarief
Alexander Vandersmissen, burgemeester Mechelen

De stad zelf bekijkt nog twee andere pistes. “We bekijken welke mogelijkheden er zijn bij het sociaal huis en de sociale woonmaatschappijen.” Daarnaast zit het schepencollege samen met de Mechelse hotels. “Met de hotelsector willen we graag de mogelijkheid bieden om kamers die vrij staan, ter beschikking te stellen aan een lager tarief. Met de stad doen we een inspanning om een bijdrage te leveren en we hopen op financiële hulp van onze inwoners.” Hoe het allemaal verder praktisch geregeld gaat worden, is nog lang niet duidelijk.

Naast het hulpprogramma organiseert de stad zondagavond een wake op de Grote Markt. Inwoners kunnen kaarsen meenemen en er wordt een minuut stilte gehouden. 

Meest gelezen