© Sien Hermans

Vrouwen van kleur vergeten op Complimentendag

Borgloon -

1 maart is niet alleen complimentendag, maar ook de Internationale Dag voor Vrouwen van Kleur. Deze dag vraagt extra aandacht voor de lastige positie waarin gekleurde vrouwen zich vaak bevinden. Ondanks de internationale titel is het een dag die niet algemeen gekend is. Ook in de stad Borgloon stond ze nog niet in het rood omcirkeld. “Nu ik weet dat ze bestaat, wil ik hier in de toekomst wel meer aandacht aan besteden”, zegt schepen van Welzijn Danny Deneuker.

Sien Hermans

De stad Borgloon telt zo’n 11.000 inwoners, waarvan minder dan honderd van gekleurde origine zijn. Toch worden er geen acties georganiseerd om deze dag te vieren. De reden is simpelweg de onbekendheid van deze dag. Daarnaast valt de Internationale Dag voor Vrouwen van Kleur samen met de nationale complimentendag, die wel op de kalender gemarkeerd staat.

“Binnen ons gemeentelijk bestuur wordt er geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen”, zegt schepen Deneuker. “Veel van onze belangrijke functies worden uitgevoerd door vrouwen.” De schepen van Welzijn staat open voor toekomstige acties om zo meer aandacht te geven aan de gelijkheid van gekleurde vrouwen. “Het is een idee om hier de volgende jaren iets rond te organiseren.”

Amerikaanse oorsprong

De Internationale Dag voor Vrouwen van Kleur gaat terug tot in 1981. Ze werd opgericht door de Amerikaanse belangenorganisatie National Institute for Women of Color onder leiding van Suzanne Brooks. De organisatie zelf bestaat niet meer, maar de dag wordt nog steeds internationaal gevierd. In Amerika vieren gekleurde vrouwen van verschillende origine deze dag door evenementen te organiseren waar ze met elkaar in contact komen. Ze leren elkaars gewoonten en gebruiken kennen. De traditionele klederdracht tijdens deze evenementen zijn etnisch. Er wordt ook gekeken naar de kansen voor gekleurde vrouwen, waar het wel goed gaat en waar het beter kan. En dat is nodig. Er zijn nog steeds vrouwen die gediscrimineerd worden op basis van hun huidskleur of afkomst. In 2022 zou dit niet meer mogen.

(Foto: Arianne Caluar)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer