De bevrijding van de uithalers ging de wereld rond. © RR

Onterecht veroordeelde dokwerker in beroep vrijgesproken van drugssmokkel nadat collega in chatbericht betrokkenheid had opgebiecht

Antwerpen -

Het hof van beroep heeft havenarbeider U.S. over de hele lijn vrijgesproken. In eerste aanleg kreeg hij nog vier jaar cel voor een uithaling van 1.000 kilo coke. Nadien biechtte een collega zijn schuld op in Instagramberichten aan U.S.

Havenarbeider U.S. uit Temse werd in mei 2021 tot vier jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij een (mislukte) uithaling van ongeveer een ton cocaïne. De drugs zaten ingegraven in een partij steenkool die met een container op de MPET-terminal aan kaai 1742 was aangekomen.  

De uithaling mislukte omdat Alexis D.W. en Gio S., de mannen die betaald werden om de coke op te graven, zélf de politie belden vanuit de container. Het was putje zomer 2019 en de ene recordtemperatuur na de andere werd gemeten in ons land. In de container met steenkool voelde het als 65 graden Celsius, zouden de uithalers later verklaren. Het filmpje waarop hun bevrijding door de politie te zien was, ging de wereld rond.

In het onderzoek kwamen behalve de twee onfortuinlijke uithalers, die 70.000 euro beloofd werd, ook enkele havenarbeiders, een transporteur en een tussenpersoon in beeld. Alle betrokkenen kregen vier en vijf jaar cel in eerste aanleg, Alexis D.W. werd met veertig maanden beloond voor zijn medewerking aan het onderzoek. Havenarbeider U.S. reed volgens de rechtbank met een paalwagen naar een container en deed de deuren open voor de uithalers en kreeg daarvoor vier jaar cel. Hij ontkende alles en tekende beroep aan tegen zijn veroordeling.

 ©  RR

Screenshots van Instagram

Met succes zo bleek woensdag, U.S. werd door het hof van beroep over de hele lijn vrijgesproken. S. had dan ook goede troeven in handen. Na zijn veroordeling had hij via Instagram contact met J.N., een andere havenarbeider. Die gaf in chatberichten toe dat hij de chauffeur van de paalwagen was en dat hij blij was dat U.S. hem niet verraden had. Met het nieuwe bewijs had het parket-generaal de vrijspraak gevorderd voor de drugssmokkel. Voor witwassen riskeerde U.S. nog wel een straf. Het hof van beroep sprak hem volledig vrij. Op basis van de gesprekken en de getuigenis van Alexis D.W. oordeelt het hof dat wellicht J.N. de container opende. De advocaten van U.S. blijven achter met een dubbel gevoel. “Van een verdachte wordt niet verwacht dat hij zijn onschuld moet aantonen, maar de realiteit is dat mijn client dat in deze zaak wel heeft moeten doen”, zegt meester Vaneecke. “Hij is dan wel vrijgesproken, de toegebrachte schade is groot.”

Twee andere beklaagden die in beroep waren gegaan, straddlerchauffeur Michael V.D. en trucker Mushegh P., werden opnieuw veroordeeld. Ze kregen beiden vijf jaar cel en een boete van 20.000 euro. Het hof ging niet in op de vordering tot onmiddellijke aanhouding.

 ©  RR

  (sare)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugs