De nationale feestdag vieren we met 5 Belgische klassiekers met een twist: “Dit is het geheim van het perfecte stoofvlees”
Iedereen heeft wel een favoriet Belgisch gerecht. Waar de ene smakelijk luidop droomt van de kaasdraden bij witloof met kaas en hesp, is de andere gek op vogelnestjes of stoofvlees. Om van een verse vol-au-vent of steak tartaar nog maar te zwijgen. Foodblogger Elise Van de Poele bedacht voor vijf klassiekers een versie met een twist om duimen en vingers bij af te likken. Ideaal om vandaag op het menu te zetten voor de nationale feestdag van België.
1. Witloof met kaas
De klassieke witloof met kaas in hespenrolletjes die kennen we allemaal. Maar waarom maak je daar eens geen pastasalade van? Veel frisser voor met deze temperaturen, en meteen nog een leuk bijgerecht voor bij de barbecue ook.
2. Vogelnestjes
Een vogelnestje stuurt je meteen terug naar je nostalgische kindertijd. Gehakt waarin je een eitje terugvindt: heerlijk! Nu we vandaag bewuster met voeding bezig zijn, eten we vaak ook minder vlees. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je deze Vlaamse klassieker aan de kant moet schuiven. Foodblogger Elise Van De Poele maakt hem met minder vlees, maar dubbel zoveel smaak!
3. Steak tartaar
Een niet te betwisten klassieker, waar wél een twist aan kan worden gegeven: een steak tartaar. Maak je hem zelf? Kies dan zeker voor rundvlees met veel smaak en van goede kwaliteit, om er een gezondere versie van te maken. En geen paniek: er wordt niet aan smaak ingeboet door er extra groenten aan toe te voegen. Van een nieuwe favoriet gesproken.
4. Stoofvlees
Warm weer of koud weer: stoofvlees smaakt ons altijd wel. Deze versie van Elise Van de Poele bevat extra groenten en vergeten stukjes vlees: hét geheim voor het perfecte stoofvlees.
5. Vol-au-vent
Vol-au-vent is al heel erg no waste, omdat je de volledige kip gebruikt in het recept. Alleen de gehaktballetjes schrappen we in deze versie.
Lees ook:
Hoe maak je mosselen zelf het lekkerst klaar? En hoe herken je een slechte mossel? Sterrenchef tipt: “Koop ze niet in de supermarkt” (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven