Ook Belgian Cats-icoon Emma Meesseman verlaat Rusland

Na Julie Vanloo vertrekt ook Emma Meesseman uit Rusland. Het icoon van de Belgian Cats was daar de voorbije jaren, met veel succes, aan de slag bij topteam UMMC Ekaterinburg. Meesseman is momenteel onderweg naar België, nadat eerder ook haar Amerikaanse ploegmaats Rusland verlieten nadat het land een oorlog begon in Oekraïne.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. FIBA schorst alle Russische ploegen: weer geen vijfde Euroleague-titel voor Emma Meesseman

Na de Russische inval in buurland Oekraïne is er een exodus van westerse sporters uit het land aan de gang. Rusland kreeg heel wat internationale sancties opgelegd, wat onder meer voor problemen zorgt bij gebruik van Europese betaalmiddelen. Ook zijn er intussen heel wat luchtruimbeperkingen ingesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep eerder deze week op de Belgen die zich in Rusland bevinden en van wie de aanwezigheid niet noodzakelijk is, het land tijdelijk te verlaten.

Vanloo keert terug naar België

Belgian Cat Julie Vanloo houdt het voorlopig voor bekeken in Rusland. Onze landgenote komt woensdagavond nog een laatste keer in actie voor haar club Krasnoyarsk en keert nadien terug naar België, zo maakte ze woensdag bekend op Instagram.

“Matchdag, de laatste wedstrijd voor mij”, schrijft Vanloo in een post.

Naast Vanloo en Meesseman zijn ook de Belgian Cats Hind Ben Abdelkader en Kyara Linskens aan de slag in de Russische competitie.

Cats kennen donderdag WK-tegenstanders

De Belgian Cats kennen donderdag hun eerste vijf tegenstanders op het WK basketbal. In Sydney wordt om 19u00 (9u00 Belgische tijd) de loting uitgevoerd.

Twaalf landen worden daarbij over twee groepen van zes verdeeld. België, nummer vijf op de wereldranglijst en het hoogst geplaatste Europese land op het WK, zit in de eerste bokaal met wereld- en olympisch kampioen Verenigde Staten (FIBA-1), vicewereldkampioen en gastland Australië (FIBA-3), Canada (FIBA-4), Frankrijk (FIBA-6) en China (FIBA-7).

In de tweede bokaal zitten de balletjes met de namen van olympisch vicekampioen en Aziatisch kampioen Japan (FIBA-8), Europees kampioen Servië (FIBA-10), Zuid-Korea (FIBA-13), Afrikaans kampioen Nigeria (FIBA-14), Bosnië-Herzegovina (FIBA-26) en een nog te bepalen land. Wellicht zal Puerto Rico (FIBA-17) de plaats van het geschorste Rusland (FIBA-12) innemen. De Verenigde Staten en Australië zullen elkaar als reekshoofden ontlopen in de groepsfase en ook België en Frankrijk kunnen niet in dezelfde groep ondergebracht worden. De top vier van elke groep plaatst zich voor de kwartfinales.

De negentiende editie van het WK vrouwenbasketbal vindt van 22 september tot 1 oktober in Sydney plaats. Voor de Belgen wordt het de tweede deelname. Vier jaar geleden werden ze in Tenerife vierde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Basketbal