Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meer dan 2.000 migranten proberen Spaanse enclave Melilla in Marokko binnen te raken, hoogste aantal in jaren

In het noorden van Marokko hebben zo'n 2.000 migranten geprobeerd om de Spaanse enclave Melilla binnen te raken. Een 500-tal migranten is erin geslaagd over de hekken te klimmen die Melilla afbakenen. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Migranten hopen op die manier naar het Spaanse vasteland en zo verder in de Europese Unie te raken.

Vanmorgen probeerden zeker 2.000 migranten de hekken rond de enclave over te klimmen. De lokale autoriteiten waren verrast door het hoge aantal, het hoogste in enkele jaren tijd. Bewakingscamera's legden de pogingen van verscheidene groepen migranten vast.

Volgens de lokale overheid van Melilla zijn zo'n 500 migranten er effectief in geslaagd voet aan grond te zetten in de enclave. Opvallend, want de hekken rond de enclave zijn 6 meter hoog. Volgens de lokale overheid hadden migranten schroeven aan hun schoenen vastgemaakt, waardoor ze gemakkelijker op de hekken konden klimmen.

De honderden migranten wachten nu in een detentiecentrum op wat er verder gaat gebeuren. Verschillende migranten werden al weggebracht en gedwongen om terug te keren naar Marokko.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Op sociale media gaan beelden rond van vierende migranten, gelukkig omdat ze erin geslaagd zijn over de hekken te klimmen. Verschillenden onder hen betaalden daar wel een prijs voor: op foto's zijn mensen te zien met een bebloed hoofd of gewonde ledematen. 

Ook verschillende grenswachten raakten gewond. Volgens de lokale overheid hadden migranten stokken bij en gooiden ze stenen naar de grenswachten.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Niet alleen in Melilla, ook in de andere Spaanse enclave in Marokko, Ceuta, proberen migranten geregeld binnen te dringen. In mei vorig jaar veroorzaakte een diplomatiek conflict tussen Marokko en Spanje nog chaos in Ceuta.  

In korte tijd trokken meer dan 8.000 migranten naar Ceuta, nadat Marokko de grens had opengezet. Marokko deed dat als reactie op de verzorging van een onafhankelijkheidsstrijder van Polisario in een Spaans ziekenhuis. Polisario wil een onafhankelijke staat in de Westelijke Sahara, momenteel grotendeels bestuurd door Marokko.

Meest gelezen