Archieffoto: protest tegen de zeeboerderij op 28 januari 2022
Radio 2

Colruyt Group mag voorlopig verder werken aan zeeboerderij voor de kust van Nieuwpoort

Het kortgeding dat de stad Nieuwpoort had aangespannen tegen de bouw van een zeeboerderij is ongegrond verklaard. Voorlopig staat Colruyt Group niets in de weg om verder te gaan met de kweek van mosselen in zee. Heel binnenkort worden de schroefankers geplaatst om de eerste 50 mossellijnen aan te bevestigen. "Nieuwpoort dreigt haar kroonjuwelen - de visserij en de jachthaven - kwijt te raken”, reageert burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) emotioneel. Er lopen nog 2 andere procedures van de stad bij de Raad van State. 

De Colruyt Group kreeg eind 2020 al vergunningen om een zeeboerderij te bouwen in de Noordzee, maar dat zag de stad Nieuwpoort niet zitten. Ook de vissers zijn tegen, zij vrezen voor hun visgronden en de zeilers zien in de boerderij een gevaar voor de veiligheid bij het in- en uitvaren van de havengeul. De stad stapte samen met de vissers en de 3 jachtclubs naar de Raad van State om die vergunningen te betwisten. Vandaag heeft de kortgedingrechter beslist dat Colruyt de zeeboerderij mag blijven bouwen.

Colruyt Group is tevreden met de uitspraak van de rechter in kortgeding. "Wij hebben de vergunningen op zak, we gaan verder met de bouw", zegt projectleider Jonas Goeteyn van Colruyt Group. "We gaan eerstdaags over tot het plaatsen van de schroefankers waaraan we de eerste 50 mossellijnen zullen bevestigen."

BEKIJK - Een reportage over de zeeboerderij uit "Het journaal" van 24 januari 2022:

Videospeler inladen...

"Jammer voor vissers en zeilers"

Burgemeester Geert Vanden Broucke reageert emotioneel: “We wilden niet dat Colruyt zou verder werken zolang er nog 2 andere procedures lopen tegen de vergunning en de concessie. De motivatie van de rechter kennen we nog niet.” De stad hoopt dat de Raad van State snel zal beslissen. “Desalniettemin vind ik het verschrikkelijk voor onze vissers en zeilers”, gaat Vanden Broucke verder. “Colruyt heeft inderdaad de nodige vergunningen op zak, maar ze zouden toch eens kunnen spreken met ons. We hebben enkele keren samengezeten maar het bedrijf wil van geen wijken weten. We zijn niet tegen een zeeboerderij maar niet op die plaats op 2 kilometer voor de kust.”

Wij hebben die locatie niet zelf gekozen, die is toegekend door de federale overheid

Jonas Goeteyn, projectmanager Colruyt Group

De discussie over de locatie ligt bij Colruyt zwaar op de maag. "Ik wil nog eens benadrukken dat onze zeeboerderij ligt in een zone die bepaald werd door de federale overheid", reageert Jonas Goeteyn van Colruyt Group. "En volgens het openbaar onderzoek is er voldoende ruimte tussen de kust en de projectzone om te varen. Dus de zeeboerderij zal de in-en uitvaart niet belemmeren. Ze zal vanop het strand trouwens ook niet waarneembaar zijn met het blote oog." 

Vissers vrezen verlies aan vangst

Toch is de burgemeester er niet gerust in: "Nieuwpoort is al eeuwenlang een havenstad. Toeristen komen naar hier omwille van de vis of voor de zeilers. Dat dreigen we nu te verliezen. Vissers vrezen voor een verlies aan vangst door de zeeboerderij van 70 procent. Onze jachthaven is een van de grootste in Europa. Zowel de visserij als de jachthaven zijn onze kroonjuwelen en als ze die afnemen zal Nieuwpoort nooit meer hetzelfde zijn."

De stad gaat zich nu beraden en hoopt op een beter resultaat in de zaak ten gronde bij de Raad van State. 

Meest gelezen