De jongen van 15 verblijft omwille van een problematische thuissituatie bij een pleegmoeder. Ze willen liever niet herkenbaar in beeld. ©  Bert De Deken

Albanese jongen geeft voetballen bij Kempense club op door strenge FIFA-regels: “Hij wil gewoon een hobby uitoefenen, niet voor Real Madrid spelen”

Een Albanese jongen die wil aansluiten bij een Kempense voetbalploeg wordt het leven duivels moeilijk gemaakt door de internationale voetbalorganisatie FIFA . Zo eist FIFA van de jongen een verklaring waarom hij drie jaar geleden naar België kwam. “Dat behoort tot ons privéleven. Daar heeft FIFA geen zaken mee”, vindt zijn pleegmoeder. Ook het Kinderrechtencommissariaat – dat weet heeft van meerdere gelijkaardige gevallen - onderzoekt deze inmenging in de privacy. De Belgische voetbalbond schermt met de strijd van FIFA tegen de handel in internationale voetballertjes.

Stijn Janssen

De jongen van 15 wordt momenteel omwille van een problematische thuissituatie in Albanië als pleegkind opgevangen door een oom en tante die al bijna een kwarteeuw in een Kempense gemeente wonen. Om die pleegzorg wettelijk te maken, ondergingen de jongen en het pleeggezin de voorbije drie jaar een doorgedreven procedure. Uiteindelijk kreeg hij in 2020 het bevrijdend antwoord dat hij in ons land mag blijven.

In september vorig jaar vroeg de jongen om te mogen voetballen bij een lokale club. “Een goed idee”, zo vonden zijn pleegouders omdat hij hierdoor sneller geïntegreerd zou geraken. “Hij voetbalt graag en op die manier kon hij Vlaamse vrienden maken en nog beter Nederlands leren”, zo vertelt zijn pleegmoeder, die liever anoniem wenst te blijven. “De clubverantwoordelijke verzekerde ons dat die inschrijving geen probleem vormde. Hij vroeg enkel naar onze identiteitskaarten. Na het betalen van het lidgeld zou alles in orde zijn, zo verzekerde hij.”

Privézaken

Maar dat was buiten de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) gerekend. De KBVB eiste nog meer officiële documenten en attesten van het gezin om de inschrijving wettelijk in orde te maken. “Het ging zelfs zo ver dat ze de reden moest weten waarom onze pleegzoon naar België was gekomen”, vertelt de pleegmoeder. “Ik vind dat een privézaak en intimiderend voor onze pleegzoon. Ze kunnen toch niet verwachten dat hij aan de club zo’n persoonlijk verhaal zou doen? De jongen heeft al een heel intense procedure achter de rug om hier te mogen blijven. Hij is vandaag met alle officiële verblijfsdocumenten in orde. Ik heb die ook allemaal doorgegeven aan de club. Wat is dan nog het probleem?”

Voor de ouders was de maat helemaal vol toen ze vorige week op de koop toe een schrijven kregen van de FIFA met daarin de vraag om nogmaals een resem documenten en getuigenissen over te maken. “Nu willen ze zelfs weten waarom mijn man destijds naar hier is gekomen”, zegt de vrouw. “Dat is toch niet normaal? Hij woont al 22 jaar in België en heeft zelfs de Belgische nationaliteit.”

Volstrekt onbegrijpelijk

De Albanese jongen staat niet alleen met zijn verhaal. Bij het Kinderrechtencommissariaat kwamen al meerdere gelijkaardige klachten binnen via voogden van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. “Kinderen moeten beschermd worden tegen uitbuiting, misbruik en mensenhandel, maar we menen al langer dat de FIFA-aanpak niet in verhouding staat tot het doel”, stelt Michaël Bouchez, adviseur klachtenbehandeling van de organisatie. “Het mag in geval van vluchtelingen bijvoorbeeld geen reden zijn om te vragen naar iemands persoonlijke vluchtverhaal. Dat gaat alleen maar het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen aan dat bevoegd is voor asielaanvragen, niet de FIFA. Het zorgt ook, zo blijkt in het geval van dit Albanese voetballertje, voor bijkomende drempels in het recht op sport en spel.”

Het is niet de eerste keer dat het Kinderrechtencommissariaat met deze problematiek te maken krijgt. “In het verleden ondervonden niet-begeleide minderjarigen wel vaker problemen om aan te sluiten bij een voetbalclub”, geeft Michaël Bouchez aan. “Het ging toen om kinderen die geen wettelijk verblijf hadden. Voetbal Vlaanderen heeft positief gereageerd op onze klachten en zelfs de infobrochure ‘Iedereen op het veld’ uitgebracht waarin het recht op sport en spel voor deze jongeren werd bepleit. Ook werd erop gewezen dat aansluiten bij een sportclub de integratie bevordert. Het verbaast me dan ook dat men nu opnieuw problemen maakt, temeer omdat het gaat het om kinderen die volledig wettelijk in ons land verblijven. We nemen hierover contact opnemen met de Belgische Voetbalbond en met het Europees netwerk van Kinderombudsdiensten.”

Bescherming minderjarigen

“Onze handelwijze kan niet los gezien worden van de FIFA-reglementering die minderjarige spelers wil beschermen”, zo stelt Stefan Van Loock, woordvoerder van de KBVB. “Wereldwijd hebben alle voetbalbonden zich daarvoor geëngageerd. De strenge regels werden onder meer ingevoerd omdat werd vastgesteld dat clubs getalenteerde jeugdspelers op steeds jongere leeftijd proberen aan te trekken. FIFA verbiedt internationale transfers van minderjarige voetballers. De regels moeten een stabiele omgeving creëren voor de opvoeding en training van jonge voetballers. Die regels brengen uiteraard bijkomende administratieve verplichtingen en administratieve documenten met zich mee.”

Waarom de FIFA en KBVB al deze documenten opeist, werd aan de pleegouders nooit duidelijk gemaakt. “Misschien denkt de FIFA dat onze pleegzoon naar hier is gekomen is om carrière te maken als voetballer”, zegt ze. “Maar dat is absoluut niet het geval. In Albanië is hij nooit aangesloten geweest bij een club. Hij voetbalde er alleen op straat met vrienden. Onze pleegzoon wil gewoon een hobby uitoefenen. Hij gaat toch niet voor Barcelona of Real Madrid spelen?”

De pleegouders hebben de pijp aan Maarten gegeven en het opgegeven om hun zoon te laten voetballen bij een club. “De zaak heeft ons al te veel stress bezorgd”, zegt de pleegmoeder. “Ook bij onze pleegzoon is de goesting om nog te gaan voetballen over. Hij mocht wel meetrainen, maar geen wedstrijden spelen. Hierdoor voelde hij zich uitgesloten. Hij denkt eraan om te gaan fietsen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER