Horebeke heeft eerste privé-natuurreservaat van Oost-Vlaanderen (en iedereen is welkom)

Oost-Vlaanderen heeft voor het eerst een privé-natuurreservaat. Dat betekent dat een privé-eigenaar het bos zal onderhouden. Iedereen is welkom om er te komen wandelen.

In Horebeke is het allereerste privé-natuurreservaat van Oost-Vlaanderen geopend. Natuurreservaten zijn gebieden die de overheid normaal onderhoudt. Maar bij een privé-natuurreservaat staat een privé-eigenaar in voor het onderhoud.  Het Agentschap Natuur en Bos erkent het gebied. 

Het privé-natuurreservaat in Horebeke is 4 hectare groot, dat is even groot als 6 voetbalvelden samen. Natuurgids Raoul D’Hoossche is de eigenaar van het privé-natuurreservaat. En iedereen mag er komen wandelen, zegt hij. "Ik heb het bos de voorbije 30 jaar in 12 verschillende keren kunnen kopen. Ik heb daar ook subsidies voor gekregen. En die subsidies komen van ons belastinggeld, dus iedereen is hier welkom in mijn bos."

Ik wil een voorbeeld zijn voor andere private boseigenaars, en hen overtuigen hun bos ook open te stellen

Raoul D'Hoossche, privé-boseigenaar

Rust en vrede

Het privé-natuurreservaat in Horebeke is nog maar het tweede in Vlaanderen. "Ik wil een voorbeeld zijn voor andere private boseigenaars", vertelt Raoul. "Ik wil hen overtuigen om ook hun bos open te stellen voor iedereen. De mensen hebben daar behoefte aan. Mensen zoeken rust en vrede. En hier kunnen ze ervan genieten."

De Grote Meneer

De opvallendste boom in het natuurreservaat is “De Grote Meneer”, een grote eik van meer dan 100 jaar oud. Maar daarnaast zijn er ook zeldzame planten te zien, en je kan er zelfs dieren tegenkomen, zoals reeën, marters, konijnen, hazen… In het bos is ook een natuureducatief wandelpad aangelegd. Langs dat pad staan bordjes met uitleg over het landschap, de bomen, planten en dieren. Verspreid over het bos hangen ook gedichten, onder meer van Guido Gezelle. En aan de rand van het bos is een bivakzone om te kamperen. 

Meest gelezen