Zware sancties, maar we kopen wel peperduur Russisch gas

© Reuters

Terwijl Europa aan de ene kant zware economische en financiële sancties oplegt aan Rusland, moet het anderzijds toestaan dat Europese landen noodgedwongen de Russische schatkist – én indirect de Russische oorlogskas – dag na dag spijzen. En dat via de aankoop van enorme hoeveelheden Russisch gas, dat woensdag opnieuw recordverkoopprijzen bereikte.

“Het zou in deze tijden een mooi gebaar zijn: geen Russisch gas meer aankopen. Maar Europa – dat voor zo’n 40 procent van zijn energiebevoorrading afhankelijk is van Russisch gas – heeft op dit moment gewoon geen andere keuze, wil ze niet in zware energieproblemen terechtkomen”, zegt Koen De Leus, hoofdeconoom bij BNP Paribas Fortis.

LEES OOK. ‘Gas genoeg’, en toch breken energieprijzen alle records: “Ik schrik nergens meer van”

Reden dat we als Europa niet zonder Russisch gas kunnen ? De Europese gasvoorraden staan op dit moment erg laag: “daarmee zingen we het nog hoogstens uit tot deze zomer. Als er straks nog enkele zware winterprikken zijn, zelfs minder lang.”

Veel alternatieven voor Russisch gas zijn er bovendien niet meteen: “Europa importeert weliswaar nu veel meer vloeibaar gas (LNG) uit onder meer de Verenigde Staten en Qatar”, aldus De Leus.

Maar de wereldwijde markt van vloeibaar gas zit daarmee aan zijn limieten. “De LNG-leveringen aan Europa nog verder opdrijven, is op dit moment gewoon niet realistisch: er is niet genoeg, en als er genoeg was, zouden er onvoldoende LNG-tankers beschikbaar zijn om het vloeibare gas naar Europa te transporteren. Bovendien zou het allesbehalve evident zijn om dat vloeibaar gas van de LNG-terminals in vooral Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië richting Centraal- en Oost-Europa te krijgen”, aldus nog De Leus.

LEES OOK. “Wat Europa doet is helemaal verkeerd. We onderschatten de motivatie van Poetin”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen