Het financiëngebouw op het J. Van Cleemputplein waar het asielcentrum gepland staat. © Patrick De Roo

Boom vraagt of geplande asielcentrum kan dienen voor opvang Oekraïners: “Weinig kans toe”

Boom -

In Boom heeft zich na de lancering van de oproep al een tiental gezinnen gemeld die bereid zijn vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Burgemeester Jeroen Baert (N-VA) stelde aan de hogere overheid ook de vraag of het geplande asielcentrum aan het J. Van Cleemputplein hiervoor kan worden ingeschakeld. Die kans lijkt echter klein.

Burgers die tijdelijk onderdak wensen te bieden aan vluchtende Oekraïners in afwachting van een definitieve plaats om te wonen, kunnen zich in Boom aanbieden via loi@boom.be. De diensten nemen dan verder contact op van zodra ze meer informatie krijgen van de hogere overheid.

Het omstreden asielcentrum zou volgens het lokaal bestuur alvast ook een mogelijkheid kunnen zijn. Intussen blijkt dat daar weinig kans toe. “De federale overheid neemt wellicht woensdag nog de beslissing om de vluchtelingen te erkennen als staatslozen, automatisch voor een jaar en mogelijk tot drie jaar verlengbaar”, vertelt burgemeester Jeroen Baert. “Dat betekent dat zij niet in het normale opvangcircuit terecht komen. Fedasil zoekt voor deze mensen andere manieren van opvang dan in de gebruikelijke centra. De vraag lijkt dus achterhaald.”

“Het leek ons een optie omdat dit in tegenstelling tot de geplande opvang mogelijk wel een draagvlak in de gemeente zou kunnen hebben”, zegt de burgemeester.

Tegen de komst van het asielcentrum rees er eerder protest, zowel vanuit de burgers als het bestuur. Volgens het lokaal bestuur overstijgt zo’n opvangcentrum, pal in het centrum, de draagkracht van een gemeente die al met heel wat sociale uitdagingen wordt geconfronteerd.

“Het is nu wachten op verdere richtlijnen van de hogere overheid hoe we tijdelijke opvang in onze gemeente kunnen organiseren.”

(bar)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER