Russisch konvooi staat stil. © Reuters

“Russisch konvooi staat stil, soldaten plunderen supermarkten op zoek naar eten”

Het Russische militaire konvooi dat een opmars maakt naar Kiev, heeft al zo’n 24 tot 36 uur geen voortgang geboekt. Dat zegt John Kirby, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

jvh
Bron: BELGA

Volgens onbevestigde berichten dreigen de Russische troepen zonder brandstof en voedsel te vallen. Volgens de Britse openbare omroep BBC hebben Oekraïense overheidsvertegenwoordigers in de regio gezegd dat Russische soldaten supermarkten plunderen op zoek naar eten omdat de maaltijden die het Russische leger aanbiedt, niet goed meer zijn.

LEES OOK. Hasseltse ondernemer geeft Oekraïense moeder en kinderen onderdak: “Ze hopen dat ze snel naar huis kunnen terugkeren”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook zou het verzet van de Oekraïners invloed hebben op de voortgang van het konvooi, aldus Kirby. Volgens hem kan het dat de troepen zich hergroeperen en evalueren hoe ze de verloren tijd kunnen goedmaken. Kirby stelde ook dat het nog steeds de ambitie van de Russische president Vladimir Poetin is om de macht in Kiev te pakken en de Oekraïense overheid af te zetten.

LEES OOK. Meer dan 270 Limburgse gezinnen willen Oekraïners in huis halen: hoe zit dat in uw gemeente?

 ©  AP

Hij benadrukte ook dat Kiev niet de enige stad is die onder vuur ligt. Er wordt hevig gevochten in het oostelijke Charkiv en in zuidelijke steden als Marioepol en Cherson. Die laatste stad is inmiddels veroverd door de Russen, zei de burgemeester van de stad.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Blitzkrieg is pletwals geworden: één week nadat oorlog begon, is balans verschrikkelijk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer