Thomas Nugent / Knockderry Castle

Belgische familie uit Schots kasteel gezet na 22 jaar strijd (en een onbetaalde rekening van 230 pond)

Een Belgische familie is uit haar kasteel in Schotland, in het Verenigd Koninkrijk, gezet na een juridische strijd van 22 jaar. Aanleiding voor die juridische strijd: een onbetaalde rekening van 230 pond, omgerekend zo'n 270 euro.

Knockderry Castle is een prestigieus kasteel in Cove, in de regio Argyll and Bute, in het westen van Schotland. Het werd halverwege de 19e eeuw ontworpen en kreeg in latere decennia nog fraaie uitbreidingen. Het staat in Schotland geklassificeerd als categorie A, wat betekent dat het van "speciaal architecturaal of historisch belang" is. De waarde wordt geschat op 3 miljoen pond, omgerekend ruim 3,6 miljoen euro.

Sinds de jaren 70 is het in handen van de Belgische zakenvrouw en miljonair Marian Van Overwaele (71). Maar al sinds 22 jaar is het kasteel mee de inzet van een juridische strijd. Die begon in 1997 toen Van Overwaele weigerde om een rekening van 230 pond (zo'n 270 euro) te betalen in verband met een bruidsmodezaak die ze bezat in Helensburgh.

Volgens Van Overwaele had de rekening niets met haar te maken. Ze betaalde dus niet, ook niet in de jaren die volgden. De niet-betaalde rekening Ć©n de bijhorende kosten deden de schuld oplopen tot een duizelingwekkende 30.000 pond (ruim 36.000 euro). In 2000 werd Van Overwaele door een Schotse rechtbank wettelijk bankroet verklaard.

Agressie, diefstal en vernieling

Van Overwaele en haar familie vochten de bankroetverklaring op alle mogelijke juridische manieren aan. Ze spanden heel wat procedures aan over onder meer agressie, diefstal en vernieling van eigendom. Van Overwaele stond meermaals in voor haar eigen verdediging in de rechtbank.

Vorig jaar kwam het tot een gerechtelijke uitspraak die Van Overwaele en haar broer George Amil, aan wie ze Knockderry Castle intussen had overgedragen, verplichtte het kasteel te verlaten. Schuldeisers waren op dat moment al lang aan het proberen de familie uit het kasteel te krijgen. Volgens de gerechtsdocumenten waren de schulden op dat moment opgelopen tot honderdduizenden ponden.

Maar ook daartegen gingen ze op alle mogelijke manieren in beroep. Hun argument was dat hun mensenrechten waren geschonden omdat ze niet aanwezig waren op het moment dat de beslissing tot uitzetting genomen werd. Twee maanden geleden verloor Van Overwaele haar aanvraag om de zaak te laten behandelen door het hoogste gerechtshof in het land. En dat betekende het einde van het verhaal.

Broer: "We gaan blijven vechten"

Vanmorgen heeft de lokale politie in naam van de schuldeisers aangeklopt aan het kasteel. Van Overwaele zelf was op dat moment niet thuis, haar broer George Amil en zijn vrouw wel. Hij had vooraf te horen gekregen dat de uithuiszetting vandaag zou gebeuren. Aan de Britse openbare omroep BBC zei hij dat hij niet van plan was om te vertrekken. "Dit is ons huis. Ik heb ervoor betaald. Ik heb hier hard in gewerkt. Dit is niet tegen mij uitgevaardigd."

Uiteindelijk verlieten Amil en zijn vrouw het kasteel wel. "We zijn net dakloos geworden. Ik weet niet waar we naartoe gaan nu. Het is een gigantische juridische dwaling. Het is allemaal een samenzwering en een doofpotoperatie. We gaan blijven vechten."

De familie houdt vol dat ze de oorspronkelijke rekening van 230 pond waar het allemaal mee begon, betaald heeft nadat Van Overwaele bankroet verklaard werd. Hun zaak werd ook verkocht.

Meest gelezen