Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov: “Derde Wereldoorlog kan alleen kernoorlog zijn”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beschuldigt het Westen ervan na te denken over een nucleaire oorlog tegen Rusland. “Dat idee leeft in de hoofden van de westerse leiders, niet in dat van de Russen.”

jvh

Volgens Lavrov is de Russische inval in Oekraïne gerechtvaardigd, omdat “president Zelenski regeert over een maatschappij waar nazisme hoogtij viert”. Lavrov beweert ook dat bendes de Oekraïense dorpen en steden plunderen en dat het Oekraïense leger “burgers gebruikt als menselijke schilden”. “Mensen moeten niet alleen naar de Hollywoodfilm kijken zoals die geschreven wordt door de westerse media, en waarin er een grote slechterik is.”

Lavrov zegt ook dat de Amerikaanse president Joe Biden heeft beweerd dat het enige alternatief voor de westerse sancties een Derde Wereldoorlog zou zijn. De Russische minister waarschuwt dat “een Derde Wereldoorlog alleen een kernoorlog kan zijn”.

Lavrov beweert wel dat zo’n vooruitzicht “alleen in het hoofd van westerse politici bestaat, niet in dat van het Russische volk. Als er echt een oorlog uitbreekt tegen ons, dan moeten zij die dergelijke plannen maken daar goed over nadenken. En ja, volgens mij worden dergelijke plannen echt gemaakt.”

Hitler

Lavrov vergelijkt de Verenigde Staten ook met Adolf Hitler. “In het verleden hadden Napoleon en Hitler het doel om Europa te onderwerpen. Dat is wat de Amerikanen nu doen.” Hij wijst bijvoorbeeld naar de Duitse weigering om de Nordstream 2-gaspijplijn goed te keuren als bewijs van “de plaats van Europa” in de relatie met de VS.

“Ik twijfel er niet aan dat er een oplossing komt voor de crisis in Oekraïne”, aldus nog Lavrov. “Maar het gesprek tussen Rusland en het Westen moet gebaseerd zijn op wederzijds respect. Het enige waar het Westen nu aan denkt, is Rusland straffen. De NAVO wil oppermachtig blijven en hoewel Rusland veel goede wil heeft, kunnen we niemand onze belangen laten ondermijnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER