© JOGE

Motards MC Lotus scheuren al 50 jaar over de baan: “Buurtbewoners zagen snel dat we brave jongens waren”

Bilzen -

In hun beginjaren werden ze argwanend bekeken, maar al snel hadden ze in Munsterbilzen door dat het brave jongens waren. Dit weekend vieren de motards van MC Lotus hun 50-jarig bestaan. Dat doen ze met een ritje van 135 kilometer, een bal en een overzichtstentoonstelling met memorabilia uit hun roemrijke geschiedenis.

Al vijftig jaar delen honderden motorrijders hun passie voor motoren bij MC Lotus in Bilzen. “Op een kerstavond begin jaren 70 kwamen we met een paar kameraden bij een pintje bier op het idee om zelf een motorclub op te richten vanuit ons stamcafé Lotus in Munsterbilzen”, vertelt Marc Martens (70), die de eerste voorzitter van de motorclub werd. “Een ingeving die kwam van enkele Duitse motorrijders die een eigen club hadden en regelmatig naar Bilzen kwamen. We werden gesteund door ‘de Bink’, de enthousiaste cafébaas van de Lotus. In eerste instantie begonnen we met zeven man, allemaal jonge snaken. Maar het ledenaantal ging pijlsnel de hoogte in. Destijds waren de clubs dun bezaaid, we waren zowat de enige in de wijde omgeving.”

In 1972 snorden de jonge motards nog voornamelijk rond op 50 cc motors. “Op die snelle motorfietsen blonken we uit in de coursen op het circuit”, zegt Marc. “Bij gebrek aan een circuit in de buurt om te oefenen voor onze motorraces, werden de straten hier afgezet. De gashendel werd dan opengedraaid tussen de kanaalbrug in Eigenbilzen via de Zangerheidreef naar Munsterbilzen. We hebben in die tijd heel wat prijzen weggekaapt.”

In korte broek op de motor

Ondertussen werden de motoren zwaarder. “Enkele jaren later had iedereen al op z’n minst een 750 machien om te bedwingen”, vertelt Willy Boes (67). “Een rijbewijs voor de motor was destijds niet nodig, een autorijbewijs was genoeg. Dat zal ook de reden zijn dat er tegenwoordig steeds minder jongeren kiezen voor een motor. Niet alleen is de aanschaf duur, je moet ook beschikken over de nodige kledij én je motorrijbewijs halen. Dat is ook wel nodig hoor, want het verkeer is de laatste decennia flink veranderd.”

Ook de motorkleding zag er vijftig jaar geleden nog niet uit zoals nu. “We kropen al eens op onze motor in een T-shirt en korte broek”, bekent Guido Slechten (78) al grijnzend. “Iedereen had in die tijd ook zo een lange vetjas van Belstaff en in het café werden er zonder meer een paar pintjes gedronken onder het genot van raggende gitaarmuziek. Dat hoorde erbij. Maar ongevallen zijn er nooit veel gebeurd. In al die jaren zijn we maar één lid verloren bij een motorongeval.”

Marc Martens (70) kwamen 50 jaar geleden met enkele kameraden op het idee om een club op te richten voor fanatieke motorrijders; © Johnny Geurts

Brave jongens

In Munsterbilzen werden de motormannen in de beginperiode argwanend bekeken. “Ze zagen ons rondrijden en hadden er geen goed gevoel over”, zegt Marc Martens. “Er deden in die tijd veel verhalen de ronde over bendevorming en wild tuig op motoren. Maar al snel zagen de buurtbewoners in dat we gewoon aardige jongens waren die hielden van onze ronkende motoren. Op den duur werden we volledig geaccepteerd en kwam iedereen ook kijken wanneer honderden motoren neerstreken vlakbij het kasteel Edelhof voor ons jaarlijkse Lotus Motortreffen.”

Die treffens maakten een groot deel uit van de geschiedenis van de motorclub. “Daarvoor trokken we soms met een tentje naar het buitenland”, zegt Marc. “Ik weet nog dat we aankwamen in Salsburg in koud, guur weer. Ik stierf van de tandpijn. Onder mijn snor was mijn lip totaal bevroren. Ik ben toen naar het ziekenhuis moeten gaan. Maar ja, that’s part of the game.”

Tentoonstelling

Hun gouden jubileum vieren de motards van MC Lotus dit weekend in zaal De Linde in Martenslinde. “Voor de gelegenheid smeren we ons traditioneel motortreffen uit over twee dagen”, zegt voorzitter Alain Nelissen (55). “Op zaterdag 5 en zondag 6 maart kan iedereen deelnemen aan een prachtige rit van 135 kilometer. Op zaterdag is er een receptie met aansluitend een feestelijk bal waarop iedereen welkom is. Ook oud-leden kunnen tijdens de reünie herinneringen ophalen aan vroeger. Zondag kan je dan vanaf 9 uur een kijkje nemen op onze tentoonstelling met kledij van vroeger, de eerste motoren en knipsels uit de oude doos.” joge

Huidig Voorzitter Alain Nelissen en zijn team nodigen alle motorrijders uit op het Lotus treffen van aanstaand weekend © Johnny Geurts

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer