Emmanuel Macron officieel kandidaat om zichzelf op te volgen als Frans president

De Franse president Emmanuel Macron heeft officieel aangekondigd dat hij zichzelf wil opvolgen en dus zal deelnemen aan de presidentsverkiezingen eind april. Macron deed dat in een brief aan de Franse bevolking die in de regionale kranten is gepubliceerd. "Ik zoek opnieuw jullie vertrouwen."

Dat Macron (44) aan de verkiezingen zou deelnemen, was niet echt een verrassing. Maar terwijl de voorbije maanden in heel het politieke spectrum kandidaturen werden aangekondigd, bleef Macron op de vlakte en al die tijd doorwerken als president. Critici wezen er echter op dat hij als president wel al campagne voerde.

Door de crisis en uiteindelijk ook oorlog in Oekraïne zou de officiële bekendmaking nog wat meer uitgesteld zijn. Tot het allerlaatste moment, want alle kandidaturen moeten tegen morgenavond binnen zijn. 

Maar nu is het dus zeker: Macron wil zichzelf opvolgen. Als hij de verkiezingen zou winnen, zou hij de eerste Franse president in 20 jaar zijn die er in slaagt opnieuw verkozen te raken. Nicolas Sarkozy verloor in 2012 als zittend president van François Hollande, Hollande koos er na zijn termijn voor om zichzelf niet meer verkiesbaar te stellen.

De uitdaging is om het Frankrijk van onze kinderen op te bouwen en niet om het Frankrijk van onze kindertijd te herkauwen

Frans president (en nu ook presidentskandidaat) Emmanuel Macron

Macron maakte zijn kandidatuur bekend via een brief aan de Franse bevolking die in regionale kranten is gepubliceerd. "Ik ben kandidaat. Ik zoek opnieuw jullie vertrouwen", schrijft Macron daarin. Hij wil samen met de Fransen een "Frans en Europees antwoord" vinden op de "uitdagingen van deze eeuw". Samenwerken loopt overigens als een rode draad door zijn brief. Hij belooft een aantal dingen in zijn tweede termijn ook anders aan te pakken. "We zijn niet in alles geslaagd. Er zijn dingen die ik met de ervaring van nu zonder twijfel anders zou doen", geeft hij toe.

Hij verwijst in zijn brief ook naar de "nostalgische" radicaal-rechtse kandidaten Le Pen en Zemmour die in het verleden zouden leven: "Het is door met nederigheid en helderheid naar het heden te kijken, door niets van onze durf, wil en onze zin in de toekomst op te geven, dat we zullen slagen. De uitdaging is om het Frankrijk van onze kinderen op te bouwen en niet om het Frankrijk van onze kindertijd te herkauwen," benadrukt Macron.

Bijna 1 op de 3 Fransen zegt positiever te zijn gaan denken over Macron door zijn aanpak van de crisis tussen Rusland en Oekraïne

Frank Renout, correspondent in Frankrijk
Macron spreekt de natie toe over de oorlog in Oekraïne.
AFP or licensors

Ondanks heel groot sociaal protest tijdens zijn eerste termijn - en meer recent ook protest tegen de coronamaatregelen - staat Macron al lange tijd op kop in de peilingen. De oorlog in Oekraïne werkt ook in zijn voordeel, zegt correspondent Frank Renout: "Bijna 1 op de 3 Fransen zegt positiever te zijn gaan denken over Macron door zijn aanpak van de crisis tussen Rusland en Oekraïne." 

Of hij door de oorlog in Oekraïne nog veel campagne zal kunnen voeren, is niet zeker. "Ik zal het gezien de context niet kunnen doen zoals ik het had gewenst", schrijft hij.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen vindt plaats op 10 april. Macron zal het onder meer opnemen tegen Marine Le Pen van het Rassemblement national, de radicaal-rechtse nieuwkomer Eric Zemmour,  tegen Anne Hidalgo, de socialistische burgemeester van Parijs en tegen Valérie Pécresse, de kandidaat van Les Républicains.

Meest gelezen